Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au decis ieri seara trimiterea in judecata a fostului ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, acuzat de luare de mita, instigare la fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, in legatura directa cu infractiunea de coruptie.

Mitrea: 'DNA m-a trimis in judecata. Foarte bine'

Potrivit unui comunicat al DNA, alaturi de Mitrea sunt trimisi in judecata si Irina Paula Jianu, fost inspector de stat sef adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii (I.S.C.), ulterior inspector general de stat in constructii la I.S.C si Nicolae Popescu, arhitect sef in cadrul Primariei Voluntari.

Jianu este acuzata de mai multe infractiuni de catre procurorii DNA, printre care dare de mita, folosirea, cu rea-credinta, a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura private.

Popescu este trimis in judecata pentru fals material in inscrisuri oficiale si favorizarea infractorului, ambele in legatura directa cu infractiunile de coruptie.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Este decizia procurorilor DNA corecta? Spune-ti parerea pe forum!

In perioada 2001- 2002, Miron Mitrea, in calitate de ministru al M.L.P.T.L., a primit de la Irina Paula Jianu mita de 9.274.202.542 ROL, in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct si inspector sef al Inspectoratului de Stat in Constructii. Aceasta suma reprezinta contravaloarea lucrarilor de constructii, amenajare si dotare efectuate, cu titlu gratuit si in lipsa unor contracte de antrepriza sau subantrepriza, de S.C. Conimpuls S.A. Bacau, S.C. Vertcon S.A. Bacau, S.C. Durimpuls S.R.L. Bacau si S.C. Regal Glass S.R.L. Bacau la un imobil din judetul Ilfov, proprietatea mamei inculpatului Miron Tudor Mitrea. La momentul numirii in functia publica, Irina Jianu era vicepresedinte, cat si actionar la aceste societati comerciale.

Lucrarile astfel efectuate au fost evaluate la suma de 9.274.202.542 ROL. Pana in prezent, doar S.C. Vertcon S.A. Bacau a recuperat suma de 3,5 miliarde ROL (din care 1.584.886.000 ROL de la Irina Paula Jianu si 1.915.114.000 ROL de la Miron Tudor Mitrea).

Pentru a nu fi evidentiate in contabilitate cheltuielile efectuate pentru executarea lucrarilor mentionate mai sus, in perioada 2001 – 2006, Jianu i-a determinat pe administratorii si pe unii angajati ai S.C. Conimpuls S.A. Bacau, S.C. Vertcon S.A. Bacau si S.C. Regal Glass S.R.L. Bacau sa opereze inregistrari inexacte in contabilitate, sa omita efectuarea unor asemenea inregistrari, sa falsifice documente contabile si sa le depuna, ulterior, la compartimentele de specialitate.

La inceputul anului 2004, pentru a elimina orice dovezi privind foloasele necuvenite date lui Mitrea, Paula Jianu a dat dispozitie administratorilor S.C. Vertcon S.A si S.C. Conimpuls S.A. sa stearga inregistrarile din evidenta contabila.

In schimbul mitei primite, Miron Mitrea, in perioada executarii lucrarilor, a numit-o, promovat-o si mentinut-o pe Paula Jianu in functiile de inspector sef adjunct si inspector general de stat in cadrul I.S.C.

Popescu Nicolae, in calitate de arhitect sef al Orasului Voluntari, in cursul anului 2006, fiind determinat de Miron Mitrea, a falsificat autorizatia de construire emisa in cursul anului 2001 de Primaria Voluntari pentru edificarea imobilului respectiv, inscris pe care l-a incredintat, ulterior, fostului ministru. Apoi, Mitrea a predat acest document organelor de urmarire penala, cu prilejul efectuarii cercetarilor in prezenta cauza, in scopul inlaturarii acuzatiile vizand infractiunile de coruptie retinute in sarcina sa.

Procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile lui Miron Mitrea si Irina Jianu.

"Aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie"
, precizeaza procurorii DNA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.