Imbracat in costum si camasa alba, cu nelipsita-i palarie si gesturile unui gentleman consacrat, Leonard Cohen a concertat pentru a doua oara in Bucuresti, reusind parca sa faca din muzica un spectacol de magie, revenind de trei ori pe scena, marturisindu-le fanilor "I tried to Leave You".
La ora 20.00, asa cum era anuntat, Leonard Cohen a urcat pe scena, in ritmurile piesei "Dance me till the end of love”, decis sa dea ce e mai bun din el si din muzica lui, potrivit NewsIn.

Timp de trei ore, cu doar o scurta pauza, artistul canadian si trupa sa au readus la Bucuresti cele mai frumoase dintre piesele repertoriului Cohen, "Dance Me to End of Love", "Ain’t No Cure for Love ", "In My Secret Life", "Lover Lover", "Waiting for the Miracle", " I’m Your Man" sau "Take This Waltz", pe ritmurile careia publicul si-a exersat pasii de dans.

Dupa doua ore de concert, publicul s-a ridicat in picioare, cand Cohen si-a anuntat prima oara orchestra si a ramas asa pana la finalul concertului. In a doua parte a concertului, canadianul s-a insotit de chitara si a interpretat una dintre melodii la pian, multumind strengareste publicului ca l-a asteptat. "Thank you for staying", a spus Cohen, dupa care a reluat melodiile, pe care cei de la concert, deopotriva tineri sau mai in varsta, le cunoasteau.

Gentleman recunoscut, Leonard Cohen si-a scos de cateva ori palaria si s-a inclinat pe scena, fie in fata orchestrei, fie in fata publicului. La fiecare solo al instrumentistilor, Cohen ramanea parca in umbra, tinandu-si palaria in mana si zambind aprobator.
Cu o voce calda, Cohen si-a recitat versurile de la melodia " If it be your will":

"If it be your will
That I speak no more
And my voice be still
As it was before
I will speak no more
I shall abide until
I am spoken for
If it be your will"

Rechemat de trei ori pe scena, pe care o parasea si apoi revenea jucaus, topaind strengareste, Leonard Cohen a marturisit cat de greu ii este sa-si paraseasca publicul, pe care l-a indemnat sa conduca atent pana acasa, dupa ce urase tuturor sa isi gaseasca fericirea alaturi de prieteni si familie, si, daca norocul nu surade, sa isi gaseasca pacea in singuratate.

Concertul Leonard Cohen a fost programat initial in Piata Constitutiei din Capitala, dar organizatorii l-au mutat ulterior pe stadionul Tineretului, pentru a nu fi perturbat de zgomotul de la Tuborg Green Fest.

Portretul unui muzician-poet

Artist muzical, poet si prozator, Leonard(Norman) Cohen s-a nascut la 21 septembrie 1934 la Montreal (Canada), intr-o familie de evrei crestinati. Cohen si-a inceput cariera muzicala in New York, la sfarsitul anilor 1960. Cantecele sale vorbesc despre cele mai mari si mai vechi teme ale lumii: sex, spiritualitate, religie sau putere.

Comunitatea evreiasca ii ofera sansa "afirmarii" la varsta de 6 ani, cand va canta la chitara intr-un spectacol de varietati. Tatal lui Leonard Cohen si-a dorit insa ca fiul sau sa duca mai departe traditia de comerciant de textile. Leonard isi va urma propriul drum, iar la varsta de 22 de ani, in 1956, a publicat primul volum de poezie, "Let Us Compare Mythologies". Acesta, impreuna cu volumul de versuri "Flowers For Hitler" (1964) precum si doua romane, "The Favorite Game" (1963) si "Beautiful Losers" (1966) aveau sa-i aduca aprecierea in Canada.

In anii '60, Leonard merge la facultate, unde aprofundeaza filosofia si participa la seminarii pe teme mitologice. Tanarul Cohen abandoneaza insa facultatea pentru a merge la New York, loc unde spera sa-si redefineasca posibilitatile vitale.

Primul sau album muzical, "Songs of Leonard Cohen", a aparut in 1967. Melodia "Suzanne", inclusa pe acest album, a devenit un hit gratie lui Judy Collins, pe care Leonard a convins-o de talentul sau.

Dupa turneul "The Future" din 1994, Cohen s-a retras la Zen Center din Mount Baldy, o manastire din California, langa Los Angeles, pentru a studia filosofia Zen. Doi ani mai tirziu a fost investit cu titulatura de calugar budhist Rinzai Zen, primind numele de Jikhan ("Cel Tacut"), insa a renuntat la viata monahala in 1999. Dupa aceasta experienta, in 2001 avea sa revina spectaculos cu "Ten New Songs" (Zece cantece noi), un album foarte bine primit de critici. De pe acest album a fost extrasa pe single "In My Secret Life".

Intrebat despre consumul de droguri, el a recunoscut: "Le-am incercat pe toate. Le-as promova bucuros, daca acestea ar avea vreun efect".
Interviurile acordate presei de poetul canadian sunt raritati. Intr-un asemenea interviu, Cohen spune ca in spatele fiecarui poem al sau sta o chitara, iar in fata chitaristului odihneste o femeie.

In 1960, Leonard si-a cumparat o casa in insula greceasca Hydra si a trait intermitent in Anglia, in Grecia, la Los Angeles si la New York.
Muzica artistului apare si in coloana sonora a peliculei "Natural Born Killers" a lui Oliver Stone, unde cantece precum "Waiting for a miracle" sau "The future" se potrivesc exact cu vizunea regizorului despre manipularea prin intermediul media.

Potrivit site-ului oficial al artistului, se estimeaza ca melodiile din culegerea de cantece Leonard Cohen au devenit cover-uri de peste 1.330 ori. Dintre muzicienii cunoscuti care i-au preluat si recantat creatiile, sunt U2, REM, Sting, Nick Cave, Rufus Wainwright si Johnny Cash.

Cohen a intrat in Rock and Roll Hall of Fame, in luna martie 2008, alaturi de Madonna. Artistii devin eligibili pentru Hall of Fame la 25 de ani dupa ce si-au lansat primul single sau album si sunt reprezentati intr-o expozitie la muzeul Rock and Roll Hall of Fame din Cleveland, Ohio.

Leonard Cohen, unul dintre cei mai importanti si influenti cantareti si compozitori din ultimii 40 de ani, a concertat pentru prima data in Romania anul trecut, pe 21 septembrie, pe stadionul Arcul de Triumf din Bucuresti, in fata a circa 10.000 de oameni, in cadrul unui turneu mondial, in ziua in care implinea 74 de ani.

Discografie

"Songs Of Leonard Cohen" (1967), "Songs From A Room" (1969), "Songs Of Love And Hate" (1971), "Live Songs" (1973), "New Skin for the Old Ceremony" (1974), "The Best Of" (1975), "Death of a Ladies' Man" (1977), "Recent Songs" (1979), "Various Positions" (1984), "I'm Your Man" (1988), "The Future" (1992), "Cohen Live" (1994), "More Best Of" (1997), "Field Commander Cohen: Tour of 1979" (2001), "Ten New Songs" (2001), "The Essential Leonard Cohen" (2002), "Dear Heather" (2004).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.