Noile pasapoarte biometrice, acte cu microcipuri continand informatii binare despre posesor, sunt foarte usor de clonat, sustin cei de la The Times, intr-un reportaj exclusiv.

Doar cateva minute dureaza "scrierea" unui pasaport, cu ajutorul unui software special, pasaport a carui contrafacere este imposibil de identificat de catre scannerele prezente, de exemplu, in aeroporturi. Cercetatorii au reusit sa ii faca un act de identitate perfect valabil lui Osama Bin Laden, nedetectat de aparatura Natiunilor Unite ca fiind un fals.

Aproximativ 100 de milioane de pasapoarte continand microcipuri au fost puse in circulatie, in ultimii ani, in 45 de tari ale lumii, britanicii fiind primii care au imbratisat, incepand cu 2006, tehnologia. Actele contin un cip RFID si o antena al carei semnal, encriptat, e usor de detectat de catre un cititor dedicat. Testele, realizate la initiativa echipei de la The Times de catre Jeroen van Beek, cercetator pe probleme de securitate la Universitatea din Amsterdam, au aratat cat de simplu si ieftin este, pentru oricine, sa-si creeze identitati digitale cu care sa devina o cu totul alta persoana in fata sistemului de securitate international. Aceleasi teste ridica importante semne de intrebare referitor la cele patru miliarde de lire sterline cheltuite de guvernul Marii Britanii pentru intregul proiect de digitizare a identitatii.

Stirea vine dupa ce, in primavara acestui an, un alt cercetator olandez, de la Universitatea Radbound, a modificat informatii continute de microcipuri. Astfel incat a reusit sa intre in zone restrictionate, apartinand guvernului si, mai mult, a pacalit sistemul de securitate al metroului londonez cu care s-a plimbat, gratuit, o zi intreaga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.