Presedintele venezuelean Hugo Chavez va sosi luni intr-un turneu in Europa, in cursul caruia vizeaza in special incheierea unei aliante strategice cu Rusia si normalizarea relatiilor cu Spania, relateaza NewsIn, citand AFP

Seful statului venezuelean va merge in Rusia in 21-23 iulie, apoi va ajunge in Belarus, Portugalia si Spania, au anuntat surse diplomatice venezuelene.

La Moscova, Chavez intentioneaza sa "consolideze alianta strategica" a tarii sale cu Rusia in domeniile "politic, economic, al tehnologiei si militar" si sa aiba cu noul presedinte rus Dmitri Medvedev o "relatie de prietenie si incredere politica", potrivit aceleiasi surse.

Venezuela este deja un client militar important al Rusiei, care i-a vandut in ultimii doi ani echipamente in valoare de 3,5 miliarde de dolari, dintre care 24 de avioane Suhoi, 50 de elicoptere de lupta si 100.000 de pusti de asalt Kalasnikov - o cooperare pe care Statele Unite nu o privesc cu ochi buni.

"Noua doctrina militara antiimperialista a Venezuelei presupune o forta armata bine echipata, care sa garanteze suveranitatea tarii, apararea poporului si democratia", a explicat recent seful diplomatiei venezuelene Nicolas Maduro.

Chavez va discuta la Moscova si despre achizitionarea unor sisteme de rachete sol-aer TOR-M1 si a unor submarine, potrivit unei surse industriale ruse, citata sambata de Interfax. Potrivit acesteia, Caracasul intentioneaza sa achizitioneze pana la 20 de sisteme de rachete sol-aer TOR-M1 si trei submarine cu propulsie mixta - diesel si electrica - de clasa Varsavianka, pentru o valoare totala de un miliard de dolari.

Pe de alta parte, Serghei Cemezov, directorul companiei de stat Rostehnologii, avertizase joi ca industria rusa de aparare nu are resursele necesare pentru a-si onora contractele de export de armament incheiat deja, potrivit Reuters. "Industria rusa nu poate onora o parte dintre contractele semnate", a anuntat biroul de presa al companiei, citand o declaratie a lui Serghei Cemezov facuta la salonul aeronautic de la Farnborough din Marea Britanie. "O crestere a numarului de contracte pentru export si de comenzi din partea Guvernului a suprasolicitat companiile din domeniul apararii, a caror productivitate nu a evoluat", a adaugat el.

Chavez intentioneaza si sa discute despre crearea unei banci de stat ruso-venezuelene, vizand sa consolideze independenta financiara a celor doi parteneri si investitiile in proiecte de dezvoltare, potrivit unei surse diplomatice venezuelene, citate de AFP.

In Belarus, el va examina un sistem de aparare antiaeriana, pe care Minskul urmeaza sa il produca in urmatorii sase ani pentru Venezuela.

Pe ordinea de zi a discutiilor lui Chavez de la Lisabona cu premierul Jose Socrates figureaza proiecte de constructie de locuinte si infrastructura, schimburile comerciale si cele energetice, a anuntat diplomatul venezuelean, sub acoperirea anonimatului.

Chavez este asteptat in Spania in 25 iulie. Aceasta este prima vizita la Madrid a liderului de la Caracas, dupa altercatia cu regele Spaniei, Juan Carlos, care i-a cerut sa "taca" in cursul dezbaterilor de la un summit din luna noiembrie, de la Santiago de Chile. Incidentul a degenerat intr-o criza diplomatica, Caracasul a "suspendat" relatiile cu Madridul, iar Chavez a amenintat ca va nationaliza companiile spaniole implantate in tara sa.

Invitat oficial in Spania de seful diplomatiei, Miguel Angel Moratinos, in cursul vizitei acestuia din urma la Caracas, in luna iunie, Chavez si-a exprimat dorinta de a "intoarce pagina" si de a "restabili relatii bune" cu Madridul. "Regele a fost prietenul meu, iar eu sunt in continuare prietenul lui", a dat asigurari presedintele venezuelean care, initial, a solicitat scuzele surveranului spaniol.

Surse guvernamentale spaniole au afirmat ca Chavez se va intalni cu resegele Juan Carlos vineri, la Majorca, insula din arhipelagul Baleare unde familia regala isi petrece vara. Liderul spaniol urmeaza sa se intalneasca apoi, la Madrid, cu seful Guvernului spaniol Jose Luis Zapatero.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.