Un sistem de circulatie alternativa, care aminteste de cel "cu sot-fara sot" folosit in Romania in anii '80, in timpul lui Nicolae Ceausescu, a intrat in vigoare duminica la Beijing pentru a evita poluarea si aglomeratia in timpul Jocurilor Olimpice, informeaza AFP.

Traficul era neobisnuit de fluid duminica pe strazile din capitala chineza, pentru ca noua regula interzice circulatia masinilor o zi din doua, in functie de ultima cifra de pe placuta lor de inmatriculare - para sau impara.

"E nemaipomenit. E ca si cum ai conduce noaptea. Masura va aduce o mare usurare la Jocurile Olimpice", a declarat multumit un localnic, care se urca in masina pentru a se duce la serviciu, potrivit AFP.

Noua regula, care se aplica pana la 20 septembrie, face parte dintr-o campanie mai ampla destinata sa amelioreze calitatea aerului intr-unul dintre cele mai poluate orase din lume, care de obicei este invaluit intr-o ceata iritanta. Beijingul se pregateste sa gazduiasca 10.000 de atleti.

Trei noi linii de metrou au fost inaugurate sambata si tot incepand de duminica unele intreprinderi vor trebui sa-si modifice programul de lucru, pentru a ajuta la evitarea blocajelor in trafic. Angajatorii sunt invitati, de asemenea, sa permita personalului sa-si ia concediul anual in timpul Jocurilor Olimpice.

Cerul parea mai senin duminica deasupra megalopolisului cu 17 milioane de locuitori, dar e dificil de spus daca aceasta stare de fapt se datoreaza noilor conditii din traficul rutier sau pur si simplu circumstantelor meteorologice, noteaza AFP.

Impactul noii masuri va putea fi masurat mai usor luni, cand doar o parte a celor 3,3 milioane de vehicule ale capitalei chineze vor putea circula pe strazi.

In anii '80 si in Romania a functionat un sistem similar in traficul rutier, care se aplica insa numai duminica autovehiculelor proprietate personala. Acestea puteau circula alternativ, in functie de ultima cifra (para-impara) a numarului de pe placuta de inmatriculare. Motivatiile erau insa de natura economica, la fel ca si rationalizarea benzinei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.