Deputatii s-au pronuntat in favoarea "unui proiect de lege organic ce autorizeaza ratificarea de catre Spania a Tratatului de la Lisabona" cu 322 voturi pentru si sase impotriva.

Tratatul a primit sustinerea socialistilor, care dispun de o majoritate relativa in Parlament, precum si a principalului partid de opozitie, Partidul Popular.

Textul va fi prezentat in Senat pentru ratificarea definitiva la sfarsiul lunii septembrie sau la inceputul lui octombrie. Liderul opozitiei de dreapta, Mariano Rajoy, i-a propus miercuri premierului sa accelereze procesul si tratatul sa fie aprobat de Senat din iulie.

Irlanda, singura tara europeana care a supus tratatul unui referendum, a respins textul la 12 iunie, aruncand UE intr-o noua criza constitutionala. Chiar daca soarta tratatului este incerta de la respingerea sa de catre irlandezi, procesul de ratificare din celelalte state nu se opreste, iar Spania devine a 20-a tara care trece aceasta etapa.

Spania este si prima tara care ratifica tratatul de la summitul de la Bruxelles de saptamana trecuta, cand liderii UE au decis sa astepte viitorul summit european, din octombrie, pentru gasirea unei solutii in aceasta criza.