Marea Britanie a ratificat oficial joi Tratatul de la Lisabona, dupa ce regina Elisabeta a II-a si-a dat asentimentul regal pentru lege aproband textul in ziua deschiderii summitului european de "criza" de la Bruxelles, relateaza AFP, ppotrivit NewsIn.

"Salut faptul ca legea privind Tratatul de la Lisabona a primit in aceasta dimineata (joi - n.red.) asentimentul regal", a declarat secretarul de stat britanic pentru afaceri europene Jim Murphy, intr-un comunicat.

Marea Britanie devine astfel a 19-a tara din totalul celor 27 de membri UE care a ratificat textul refuzat de alegatorii irlandezi printr-un referendum convocat saptamana trecuta.

Camera Lorzilor a adoptat miercuri seara proiectul de lege controversat, in a treia si ultima lectura, in pofida unei tentative a conservatorilor de a amana ratificarea.

Asentimentul regal, care reprezinta echivalentul promulgarii unei legi, este acordat de regina prin trecerea mentiunii "Regina vrea", scrisa in anglo-normanda, potrivit traditiei, pe proiectele aprobate de Parlament care ii sunt prezentate.

Acest asentiment regal ii permite premierului Gordon Brown sa mearga cu o credibilitate consolidata la summitul de la Bruxelles, unde liderii europeni se vor stradui sa demonstreze ca Europa nu este paralizata de refuzul irlandezilor de a accepta Tratatul de reforma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.