Doi congresmeni americani, care se ocupa de situatia drepturilor omului, suspecteaza ca ar fi fost lansate atacuri informatice de la Beijing vizandu-le calculatoarele din birouri si au cerut asigurarea unei securitati sporite pentru computerele Congresului, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.

Frank Wolf, membru republican din Virginia al Camerei Reprezentantilor, a declarat miercuri ca, in august 2006, calculatoarele din biroul sau au fost compromise, iar FBI-ul si alti oficiali i-ar fi spus ca sursa atacului a fost localizata in China.

Christopher Smith, de asemenea membru al camerei inferioare a Congresului si al Comisiei pentru afaceri externe, a afirmat ca si calculatorul sau a fost vizat de un atac informatic provenind din China. Republicanul din New Jersey a sustinut un proiect de lege care sa impiedice firmele americane sa coopereze cu guverne ce restrictioneaza informatii despre drepturile omului si despre democratie pe internet.

Cei doi congresmeni au declarat intr-o conferinta de presa ca si calculatoarele altor colegi si ale cel putin ale unei comisii a Congresului au fost compromise.
Un purtator de cuvant al FBI a refuzat sa comenteze.

Wolf a sustinut o rezolutie vizand sa atraga atentia asupra acestei probleme. El a cerut si ca toti congresmenii sa fie informati despre modalitatile de securizare a echipamentele electronice.

Zoe Lofgren, o reprezentanta democrata din California, membra a Comisiei pentru securitate interna, a declarat ca oficialii din camera inferioara a Congresului au facut deja o serie de pasi pentru imbunatatirea securitatii calculatoarelor si pentru a invata angajatii cum sa isi protejeze sistemele electronice.

Potrivit lui Wolf, congresmenii sunt vulnerabili atunci cand calatoresc in strainatate, deoarece calculatoarele, terminalele Blackberry sau telefoanele mobile pot fi interceptate sau sustrase pentru a se obtine informatii.

"Ingrijorarea mea profunda in legatura cu siguranta si integritatea acestei institutii m-au determinat sa vorbesc despre amenintarea pe care o reprezinta atacurile informatice din China si din alte tari nu numai pentru Congres, ci pentru intregul Guvern american, inclusiv pentru armata si sectorul privat", se arata intr-un comunicat al reprezentantului.

El a dezvaluit ca unii oficiali au incercat sa il convinga sa nu faca aceste informatii publice. Din punctul sau de vedere, insa, a venit momentul sa actioneze. "Cred ca aceasta este o problema majora " si ca legislativul trebuie sa o rezolve, a afirmat Wolf.

Ambasada Chinei la Washington nu a putut fi contactata pentru a comenta informatiile, precizeaza Reuters.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.