"Unele provincii din sud se confrunta cu probleme, cum este Helmand, si atribui aceste probleme mai mult culturii ilegale de mac decat prezentei insurgentilor", a declarat el, la Kabul.

"Intre 20% si 40% din banii insurgentilor provin din cultura ilegala de mac", a subliniat el. ONU considera ca proportia este de 60%.

Talibanii apara producatorii si traficantii de opiu, de unde obtin bani pentru finantarea luptei impotriva autoritatilor afgane si fortelor straine.

Traficul de droguri aduce sume mari de bani pentru ca Afgnaistanul, principalul producator mondial de opiu, a produs anul trecut mai mult de 8.000 de tone, potrivit ONU. Kandahar si Helmand sunt cele mai importante zone in ceea ce priveste productia de opiu.

"Comunitatea internationala depune eforturi pentru a rezolva aceasta problema", insa "mandatul NATO nu prevede ca Forta internationala de Asistenta pentru Securiate (ISAF) trebuie sa distruga culturile" de mac, a spus el, sugerand ca solutia trebuie sa vina de la guvernul afgan. "Guvernul afgan ar trebui sa declare clar si fara ambiguitati ca nu va mai tolera acest lucru", a subliniat el.