"Consiliul prezidential a aprobat executia lui Ali chimicul", a declarat un oficial sub acoperirea anonimatului, adaugand ca data executarii pedepsei nu a fost stabilita inca.

Ali Hassan al-Majid, fost director adjunct al operatiunilor militare, a fost condamnat la moarte in iunie 2007 de justitia irakiana pentru responsabilitatea sa in reprimarea rebeliunii kurde, in cadrul campaniei Anfal din 1987-1988, care s-asoldat cu aproape 180.000 de morti.

Var al lui Saddam Hussein, Ali Hassan al-Majid, a carui porecla vine de la predilectia sa pentru arme chimcie, era unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai fostului dictator, executat el insusi in decembrie 2006.

In luna septembrie, un tribunal irakian a confirmat pedeapsa cu moartea in cazul lui Ali chimicul, fostului ministru al apararii Sultan Hashem si a fostului comandant al armatei Hussein Rashid Muhammad. Potrivit Constitutiei irakiene, pedeapsa cu moartea at fi trebuit indeplinita in decurs de 30 de zile.

O controversa a izbucnit insa intre premierul irakian, pesedintele si vicepresedintele in legatura cu cine are autoritatea sa ordone executia lor. Intre timp, Ali chimicul a fost tinut in custodie americana.

Presedintele Jalal Talabani, un kurd care se opune pedepsei cu moartea si vicepresedintele Tareq al-Hashemi, membru al minoritatii sunnite, au subliniat ca legea fundamentala a tarii cere ca un consiliu prezidential (format din presedinte si cei doi vicepresedinti) sa fie de acord cu executia. Pe de alta parte, guvernul lui Maliki sustine ca acest consiliu nu are astfel de atributii.