O noua revolutie pandeste Franta, dupa ce Sarkozi readuce in discutie reforma de stat prin care spera sa simplifice viata francezilor si in acelasi timp sa faca economii

Potrivit Cotidianul, presedintele Frantei a anuntat aproximativ 100 de masuri pentru a simplifica birocratia sufocanta, care a ajuns un soi de marca inregistrata a statului hexagonal. Scopul il reprezinta scaderea costurilor pentru Paris, dar si oferirea unor servicii mai rapide si mai de calitate francezilor.

„Aceste masuri constituie o revolutie a administratiei publice“, a declarat Sarkozy, la Palatul Elysee, miercuri seara. Reforma este necesara pentru a elimina deficitul public al Frantei si a aduce o crestere economica mai mare.

Proiectul vizeaza reducerea numarului functionarilor, prin faptul ca va fi inlocuit doar un functionar din doi dintre cei care vor iesi la pensie incepand cu 2009, informeaza Gandul.

Astfel, spera Sarkozy, se va inregistra o ameliorare a nivelului salariilor si, mai ales, o reducere a datoriei statului.

„Acest sistem nu poate continua. Cel care imi va spune ca din cele 1.000 de miliarde de euro nu se pot face economii fara sa aduci atingere serviciului public este clar ca neaga ideea de progres”, s-a inflamat seful statului francez.

Cotidianul informeaza ca printre propunerile facute de presedinte este inclusa si conducerea serviciilor armate va fi concentrata intr-un „Pentagon francez“, la marginea orasului. Este de asteptat ca sindicatele din domeniul de stat sa fie iritate de masurile anuntate de primul om al Frantei si sa recurga la continuarea grevelor.

In lista de masuri anuntate miercuri, Nicolas Sarkozy a insistat pe faptul ca pri­mariile, si nu prefecturile sau subprefecturile cum se intampla pana acum, vor fi cele care vor elibera pasapoartele, cartile de identitate si permisele de con­­ducere. Asta pentru ca pre­sedintele vrea sa faca anu­mite servicii mult mai accesibile pentru utilizatori. in plus, mai multe servicii vor fi oferite online sau prin liniile telefonice, informeaza Gandul.

Potrivit Cotidianul,Franta este cunoscuta pentru birocratia aproape fara egal in Europa. Taxele reprezinta 44% din PIB, aceasta fiind cea mai inalta rata din UE. 5,1 milioane de francezi lucreaza in serviciul public. Incercarile anterioare de reducere a birocratiei franceze au fost sortite esecului, in fata opozitiei sindicatelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.