Democratii l-au calificat pe George W. Bush drept un "tiran" in ceea ce priveste Irakul, in timp ce sunt acuzati de republicani ca ignora "progresele nete" inregistrate in aceasta tara, informeaza NewsIn.

Camera Reprezentantilor a adoptat miercuri seara un text de lege important privitor la o finantare partiala de 50 miliarde de dolari pentru operatiunile din Irak si Afganistan si care este legat de o retragere a trupelor. In timp ce Senatul se pregateste sa voteze pe acest text probabil pana la sfarsitul saptamanii, liderul sau democrat Harry Reid, l-a avertizat pe Bush ca nu are absolut nicio abilitate sa primeasca "acesti bani cu un cec in alb".

"Americanii au nevoie de cineva care sa lupte pentru ei si care sa-l poata infrunta pe acest tiran de la Casa Alba", a subliniat Reid. "Guvernul irakian este acum in acelasi impas in care era si in urma cu sase luni sau doi ani", a adaugat democratul, spunand ca militarii americani se afla in mijlocul unui razboi civil.

Insa republicanii i-au acuzat pe democrati ca ignora intentionat progresele realizate in Irak sub comanda generalului David Petraeus si care, in opinia lor, au dus la scaderea numarului atacurilor si a militarilor americani ucisi. "Nu trebuie sa taiem fondurile pentru trupele noastre, mai ales intr-un moment in care succesele tacticilor planului Petraeus sunt clare si nete", a declarat liderul minoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell.

Daca proiectul de lege nu obtine cele 60 de voturi necesare pentru a fi aprobat de Senat, ceea ce probabil se va intampla, democratii au declarat ca nu vor acorda finantarea pentru razboi.

Secretarul american al apararii Robert Gates a avertizat insa, ca o parte a armatei americane risca somajul tehnic, daca membrii Congresului nu acorda suma totala ceruta de administratie.

"Toate aceste lucruri nu lasa sa se intrevada decat optiuni dezagreabile pentru continuarea operatiunilor. Armata si-ar suspenda operatiunile la toate bazele pana la jumatatea lui februarie, ceea ce ar insemna somaj tehnic pentru 100.000 de angajati ai guvernului si un numar echivalent de angajati sub contract la bazele americane", a explicat Robert Gates


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.