Arhiva STASI confirma o ipoteza mai veche, potrivit careia atentatul impotriva Suveranului Pontif a fost ordonat de catre serviciul de securitate sovietic * Papa este alimentat in prezent printr-o sonda nazala

Documente ale fostelor servicii secrete est-germane STASI au confirmat ca atentatul comis in 1981 impotriva Papei Ioan Paul al II-lea a fost ordonat de KGB si executat de serviciile secrete bulgare, precizeaza in numarul sau de ieri cotidianul italian "Corriere della Sera", citat de Mediafax. Guvernul german a descoperit in arhivele STASI documente care confirma ipoteza potrivit careia "KGB a ordonat atentatul, serviciile bulgare l-au executat (prin intermediul lui Ali Agca si a altor teroristi turci), iar RDG a supervizat intreaga operatiune si manevrele succesive de stergere a urmelor", potrivit cotidianului.

Documentele au fost predate de Guvernul german celui bulgar si vor fi puse la dispozitia comisiei parlamentare care ancheteaza activitatea serviciilor secrete ale tarilor din Est in Italia. "Corriere della Sera" a afirmat ca dosarele se afla la Sofia, acestea reprezentand scrisori in care serviciile secrete germane cer ajutorul si cooperarea colegilor lor bulgari pentru stergerea urmelor. Cotidianul a adaugat ca aceste informatii confirma ceea ce a scris Papa in cartea sa intitulata "Memorie si identitate".

Suveranul Pontif s-a declarat convins ca Ali Agca nu a comis atentatul "din proprie initiativa, altcineva l-a planificat, altcineva l-a comandat". La 13 mai 1981, Papa a fost grav ranit in abdomen de Agca, care a incercat sa il asasineze in piata Sfantul Petru.

Binecuvantarea muta

Papa a aparut ieri pentru cateva minute la fereastra sa de la Vatican pentru a-i binecuvanta pe credinciosii din piata Sf. Petru. Fara sa reuseasca sa le vorbeasca, Papa a ascultat un grup de copii si o rugaciune urmata de salutul sau catre polonezii veniti sa se roage pentru sanatatea sa. Drama Papei Ioan Paul al II-lea, din ce in ce mai bolnav si constrans sa imparta, in duminica Sfintelor Pasti, o binecuvantare muta, doar prin intermediul gesturilor, ingrijoreaza intreaga suflare de aici, din Roma. Imaginea Suveranului Pontif incercand in van, cu fata contractata si ochii inchisi, sa pronunte cateva cuvinte de la fereastra apartamentului apostolic i-a emotionat nu numai pe cei peste 70.000 de pelerini sositi la San Pietro, ci si lumea intreaga.

In timp ce milioane de credinciosi se roaga pentru sanatatea papei Ioan Paul al II-lea, presa italiana reveleaza posibilitatea unei reinternari a Pontifului. Data cea mai probabila pentru revenirea la Spitalul Gemelli- definit de Papa in mod auto-ironic "Vatican III", dupa Cetatea Eterna si Castel Gandolfo, resedinta de vara pontificala - ar fi saptamana viitoare. Motivele reinternarii sunt: verificarea canulei aplicate in timpul operatiei de trahectomie si stabilirea detaliilor privind schema alimentara, examene care nu pot fi efectuate in Vatican. Se evidentiaza, de asemenea, si necesitatea efectuarii unei radiografii pulmonare.

Purtatorul de cuvant al Suveranului Pontif, Navarro Valls, a precizat ca ieri Suveranului Pontif i-a fost montata o sonda gastro-nazala. Hranirea prin intermediul acestei sonde are rolul de a imbunatati "aportul caloric si de a favoriza o recuperare valida", a mai precizat Valls, subliniind faptul ca asistenta sanitara a papei este asigurata de catre personalul Directiei de Sanatate si Igiena a Vaticanului, sub indrumarea medicului personal al Suveranului Pontif, Renato Buzzonetti. Cat priveste implicarea efectiva a Sfantului Parinte in guvernarea Bisericii, Valls a asigurat ca "Papa este in contact direct cu colaboratorii sai cei mai apropiati, urmarind direct activitatile Sfantului Scaun si viata Bisericii". Din cauza lentei, dar "progresivei" convalescente, audientele private ale papei raman in continuare suspendate, pana la noi dispozitii ale medicilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.