Lumea catolica celebreaza maine Pastele, sarbatoarea fundamentala a crestinilor. Peste un miliard de credinciosi catolici celebreaza rastignirea si invierea lui Cristos. In acest an, insa, sarbatorile sunt umbrite de ingrijorarile generate de starea critica de sanatate a Papei Ioan Paul al II-lea, liderul Bisericii Catolice.

Papa nu a putut participa la nici una dintre ceremoniile Saptamanii Mari, dar le-a urmarit, din apartamentul sau, la televizor. Recuperarea sa, in urma operatiei suferite, este mai lenta decat s-a prevazut, iar Suveranul Pontif nu a participat nici la ceremonia de Vinerea Mare, Via Crucis, procesiunea de la Colosseum.

Vid de putere la Vatican

In fiecare an din ultimul sfert de secol, celebrarea sarbatorilor pascale a stat sub semnul figurii carismatice a lui Carol Wojtyla. Un saptamanal spaniol a publicat, in aceasta saptamana, un articol din care aflam despre vidul de putere de la Vatican, despre paralizia Statului Pontifical, despre luptele interne pentru putere, in fine, de perioada dificila prin care trece Biserica Catolica. Autorul articolului vorbeste de o falsa normalitate in sanul Vaticanului. Diversi cardinali ar fi cerut deja schimbarea cercului de persoane apropiate Papei si crearea unei echipe de sprijin, compuse din cardinali, pe motiv ca "totul este blocat" si in lipsa guvernarii "nu se poate evalua ceea ce se intampla in Biserica si in lume".

Potrivit articolului, multi ministri de la Vatican se declara disperati, dar nu pentru starea sanatatii Papei, ci pentru ca lunga si lenta lui boala risca sa distruga prestigiul mondial al Bisericii, pe care insusi Wojtyla l-a cucerit cu carisma sa de pelegrin al creadintei. O alta publicatie, britanica de acesta data, a acordat saptamana aceasta un spatiu amplu situatiei nefericite in care se afla Vaticanul din cauza starii de sanatate a Papei.

In urma cu cinci ani, cand s-au ridicat si ulterior au fost reduse la tacere vocile care cereau demisia Papei, anturajul lui Carol Wojtyla a hotarat sa inlocuiasca imaginea unui Papa atletic si sportiv cu cea a unui Papa al durerii si al suferintei. O imagine, aceasta din urma, care a avut efectul dorit asupra credinciosilor din culturile orientale, dar care a lasat aproape indiferent Occidentul civilizat, potrivit afirmatiei unui profesor de drept ecleziastic.

Ameliorarea starii de sanatate a Papei in urma traheotomiei i-a bucurat pe credinciosi, dar pentru Wojtyla asta ar putea sa fie, doar o prelungire a suferintei.

Istoria care se repeta

Din secolul al XIII-lea nu s-a mai intamplat ca un secretar de stat de la Vatican sa sugereze - asa cum a facut-o recent cardinalul Sodano - demisia Papei. De atunci dateaza intrebarea: puterile pontificale apartin rolului sau omului care detine rolul? Ce s-ar intampla daca noul Papa ar decide sa autorizeze metodele artificiale de control al nasterilor sau ar admite femeile-preot? Este greu de crezut ca Wojtyla ar fi de acord cu astfel de schimbari. Fireste, catolicii de orientare mai liberala spera ca succesorul actualului Papa sa faca schimbari de acest gen - sa autorizeze preotia pentru femei si casatoria preotilor, sa fie mai bland cu homosexualii.

Despre viitorul Papa, publicatia spaniola spune ca este greu de crezut ca acesta va fi ales dintre cardinalii europeni - ar fi ca si cum in functia de administator delegat al unei multinationale ar fi promovat directorul unei filiale fara clienti.

Papa Wojtyla se afla in galeria celor mai mediatizate personalitati de pe mapamond, alaturi de figuri marcante de politicieni. Opera sa in slujba ecumenismului i-a cucerit deopotriva pe toti credinciosii, indiferent de apartenenta religioasa. Nu este, asadar, o surpriza ca publicatii din diferite tari dezbat deja chestiunea succesiunii la Vatican.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.