Tragedia americancei Terri Schiavo, femeia ce a fost deconectata de cateva zile de la aparatele care o mentineau in viata, continua, intr-un nou episod ce declanseaza numeroase controverse. In timpul weekendului, Congresul SUA s-a intrunit de urgenta pentru a vota o lege care permite parintilor femeii sa apeleze la justitia federala pentru a o mentine in continuare in viata.

Presedintele Bush insusi si-a scurtat weekendul pentru a putea contrasemna decizia legislativului. Doua zile mai tarziu, judecatorul districtual din Tampa, James Whittemore a respins insa apelul parintilor, a caror pledoarie se baza pe violarea drepturilor umane ale fiicei lor. Verdictul judecatorilor a starnit vii reactii din partea Casei Albe, care a declarat, prin vocea purtatorului de cuvant. Scott McClellan ca "ar fi preferat o alta decizie din partea judecatorului".

Cu toate acestea, nesocotind din nou decizia presedintelui SUA, o curte de apel federala regionala din Atlanta a respins ieri recursul inaintat de parintii femeii. Parintii lui Terri, Bob si Mary Schindler, au afirmat in aceeasi zi ca vor face un nou recurs si si-au exprimat temerea ca fiica lor ar putea muri oricand. Doctorii afirma ca femeia in varsta de 41 de ani poate supravietui pana la doua saptamani fara apa si hrana introdusa prin tubul de alimentare, care i-a fost scos vinerea trecuta. in schimb, sotul si tutorele lui Terri, Michael Schiavo, angajat intr-o lupta legala cu socrii sai, a afirmat ca, daca tubul va fi reconectat, nu va ezita sa mearga pana la Curtea Suprema a SUA si a calificat o eventuala reluare a alimentarii artificiale drept o "intruziune reprobabila in libertatea personala" a sotiei sale.

In schimb, mama lui Terri, a lansat un apel emotionant la adresa autoritatilor. "Va rog, domnilor senatori, in numele lui Dumnezeu, va implor, nu-mi lasati fiica sa moara de sete", a mai apucat sa spuna mama indurerata in fata spitalului, chiar inainte de a lesina. Cazul Terri Schiavo, femeia al carei creier a fost afectat in 1990 de un stop cardiac, a dus insa la relansarea dezbaterii cu privire la eutanasie in SUA, iar in fata spitalului din Florida unde este internata, circa 50 de persoane s-au rugat si au scandat sloganuri cum ar fi "Dle presedinte, salveaz-o pe Terri".

Opinia publica este insa extrem de scindata in ceea ce priveste acest caz, iar decizia lui George W. Bush nu i-a multumit nici macar pe toti conservatorii, nici chiar pe aceia care pledeaza pentru respectul fata de viata. Unii dintre liderii conservatori americani sunt de parere chiar ca hotararea presedintelui SUA intra in contradictie cu alte valori traditionale: caracterul sacru al familiei, legatura sfanta dintre sot si sotie si dreptul fiecarui individ de a lua o decizie fara ca guvernul sa se amestece.

Altii, precum Julian E. Zelizer, profesor de istorie la Universitatea din Boston University, merg inca si mai departe, afirmand ca "Incepand cu razboiul impotriva terorismului si culminand cu amestecul Congresului in cazul Terri Schiavo, vedem un Partid Republican (n.r. - partidul presedintelui George W. Bush) care isi incordeaza muschii de la Washington si se simte foarte confortabil in aceasta ipostaza". Se pare asadar ca justitia americana va decide, in ultima instanta, soarta femeii, decizia populista a liderului de la Casa Alba nereusind sa starneasca decat nemultumire in randul opiniei publice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.