Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, incepe miercuri primul sau turneu in Africa cu o vizita in Libia.

Domnul Sarkozy va fi insotit de ministrul de externe, Bernard Kouchner.

Urmatoarele doua destinatii ale turneului sau sunt Gabon si Senegal.

Nicolas Sarkozy va ajunge la Tripoli la o zi dupa vizita sotiei sale care a jucat un rol important in eliberarea celor cinci asistente medicale din Bulgaria si a unui medic palestinian, care au fost condamnati de un tribunal libian pentru infectarea premeditata a mai multor sute de copii cu virusul HIV.

Presedintele Frantei ii va multumi personal liderului libian, Colonelul Gadhafi, pentru ca a fost de acord sa-i lase pe cei sase sa se intoarca in Bulgaria.

De altfel, vizita sa a fost conditionata de eliberarea acestora. intalnirea sa cu liderul libian va reprezenta o dovada ca Libia este acceptata din nou pe arena internationala.

Exista insa si unele resentimente in sanul unor tari europene cu privire la faptul ca Franta - prin cuplul prezidential - a furat laurii unor eforturi diplomatice indelungate privind eliberarea celor sase asistenti medici si medici.

Sunt si semne de intrebare cu privire la concesiile pe care le-ar fi putut obtine Libia in schimbul eliberarii celor sase.

Conform unor surse libiene - citate de corespondentul BBC - presedintele Frantei va semna si mai multe acorduri bilaterale in domeniile securitatii, imigratiei, energiei si cercetarii stiintifice.

Odata cu suspendarea sanctiunilor la adresa Libiei apare sansa semnarii unor contracte importante in domeniul energiei si chiar al vanzarilor de arme.

Iar pentru domnul Sarkozy, in particular, Libia reprezinta si un posibil partener cheie in realizarea ambitiilor sale de a obtine o cooperare mai stransa intre Europa si Africa de Nord, precum si rezolvarea crizei din regiunea sudaneza Darfur.

Domnul Sarkozy doreste sa obtina sustinerea Libiei in lupta impotriva terorismului, precum si in efortul sau de a opri imigratia ilegala dinspre Nordul Africii spre sudul Europei.

Liderul francez va merge apoi in Senegal si Gabon - tari din Africa sub-Sahariana - unde se asteapta sa apeleze la formarea unei noi relatii speciale intre Africa si Franta.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.