Presedintele companiei de energie electrica a Rusiei, Anatoli Ciubais, a supravietuit unui atentat * Acesta este considerat un liberal reformator al economiei de stat a Rusiei, dar si un om de afaceri care a imbogatit multi oligarhi rusi

Asupra presedintelui companiei ruse de electricitate RAO EAS (Sistemele Unificate de Electricitate ale Rusiei - compania energetica de stat a Rusiei), Anatoli Ciubais, au fost trase ieri dimineata mai multe focuri de arma, in cursul unui atac care urmarea lichidarea omului de afaceri rus, care se deplasa catre locul de munca, informeaza Rompres. Necunoscutii au deschis focul asupra masinii blindate a lui Ciubais in timp ce convoiul intra pe soseaua Minsk din imprejurimile Moscovei. Tirurile au fost precedate de explozia unui dispozitiv exploziv plasat pe sosea, care a provocat ranirea unei persoane. Presedintele monopolului rusesc de energie electrica nu a fost atins, a declarat seful serviciului de presa al companiei RAO EAS, Andrei Trapeznikov. Garda de corp a presedintelui RAO EAS a deschis la randul ei foc de raspuns. Cei doi indivizi care au deschis focul erau in tinuta de camuflaj si au reusit sa dispara in padure, au informat surse politienesti.

Anatoli Ciubais, director general al holdingului Sistemele Unificate de Electricitate ale Rusiei din primavara anului 1998, este una din persoanlitatile cele mai cunoscute din lumea economica si politica rusa. El s-a aflat in fruntea programului de privatizare lansat dupa dezmembrarea URSS aflat, in ochii populatiei, la originea imbogatirii oligarhilor rusi. Ciubais a venit la conducerea holdingului energetic in 1998, iar restructurarea radicala a companiei pe care a promovat-o a intampinat o puternica rezistenta interna.

Anul trecut el a declarat ca a fost amenintat cu moartea in repetate randuri. Liberal, fost vicepremier pe timpul lui Boris Eltin, el a continuat sa joace un rol politic proeminent in calitate de membru al directiunii Uniunii Fortelor de Dreapta (SPS, opozitia extraparlamentara dupa ultimele alegeri). Un alt lider politic al formatiunii, Boris Nemtov, a apreciat ieri ca tentativa de asasinat are o motivatie politica si nu este legata de reforma in curs in holdingul energetic. "Aceste amenintari vin de la adversari politici, unii dintre care nu ezita sa vorbeasca in public de o reglare de conturi", a spus Nemtov.

Frecvente amenintari cu moartea

"Au promis deja sa ma spanzure de zidul Kremlinului, sa ma faca bucati, sa-mi taie capul in Piata Rosie, sa ma desfigureze cu acid si multe altele de acest fel", declara Anatoli Ciubais in 2002 intr-un interviu pentru cotidianul Izvestia. Pe de alta parte, Irina Hakamada, proeminent politician liberal, a afirmat la postul de radio Ecoul Moscovei ca atacul pare mai degraba legat de activitatea lui la monopolul rus de electricitate. "Trebuie sa aiba legatura cu procesul dificil de redistribuire a patrimoniului EAS", a declarat politicianul rus. Anatoli Ciubais este insa, dupa cum scria The Financial Times, mai rezistent la pericol si riscuri decat majoritatea oamenilor. "Am cunostinta de cel putin trei comenzi pentru asasinarea mea.

Cunosc toate detaliile si numele celor care trebuiau sa realizeze asasinatul. Ultima comanda de acest fel a fost data cu un an si jumatate in urma si avea motive de ordin strict politic: ura pentru faptul ca am "tradat" Rusia", spune Ciubais. "Cand trebuie sa admiti in fiecare zi ca dupa colt te asteapta cineva cu un lansator de grenade in mana, perceptia riscurilor politice se schimba. Se poate ca astazi riscul sa fie ceva mai mare decat in anul 2000, dar cu siguranta este de cateva ori mai mic decat in anii 1992-1995", opineaza presedintele concernului energetic rus.

De remarcat ca Anatoli Ciubais a intervenit zilele trecute pe langa presedintele moldovean Vladimir Voronin in favoarea consilierului sau Valeriu Pasat, fostul sef al serviciilor secrete moldovenesti, arestat de autoritatile de la Chisinau sub acuzatia de fraude comise in timpul mandatului sau de ministru al Apararii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.