Operatiunea pentru eliberarea ostaticei italiene Giuliana Sgrena, soldata cu uciderea unui agent italian de informatii, s-a desfasurat fara stirea fortelor americane, a declarat un general italian citat in ancheta, informeaza, in editia de sambata, cotidianul "La Repubblica". Generalul Mario Marioli, comandant adjunct al corpului multinational din Irak, a declarat, intr-un raport transmis magistratilor italieni care ancheteaza moartea agentului Nicola Calipari, ca a primit de doua ori ordinul de a nu anunta fortele americane despre desfasurarea operatiunii.

Generalul Marioli afirma ca a discutat de doua ori cu Calipari, pe care l-a intrebat daca este de acord sa avertizeze fortele americane despre desfasurarea operatiunii, dar a primit de fiecare data raspunsuri negative. "Prima data, intre orele 16 si 17, l-am intrebat pe Calipari daca trebuie sa ii anunt pe aliatii americani despre operatiunea de eliberare a ostaticei, dar raspunsul a fost ca aliatii nu trebuie informati sub nici o forma", a spus Marioli.

Cea de-a doua discutie a avut loc in cursul serii, dupa ce ostatica fusese deja eliberata, dar operatiunea nu era inca incheiata. Generalul Marioli a intrebat din nou daca aliatii nu trebuie informati cu privire la sosirea lui Sgrena la aeroport. "Mi s-a raspuns "nu", desi avertizasem ca acest lucru ar putea provoca o intarziere de un sfert de ora la punctul de control de la intrarea in aeroport", a spus el, conform declaratiilor citate de "La Repubblica".

Marturia generalului Marioli poate contribui la reconstituirea circumstantelor care au provocat incidentul din 4 martie, cand militarii americani au deschis focul, in apropiere de aeroportul din Bagdad, asupra masinii in care se aflau agentul secret italian si ostatica eliberata, incident soldat cu moartea lui Nicola Calipari si ranirea Giulianei Sgrena.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.