Dezmembrarea Irakului. Revelarea adevarului despre China si Bush. Crize energetice si informatice. „Foreign Policy“ anticipeaza ce s-ar putea intimpla in lume la inceputul secolului XXI.

Primul moment ales de FP este data la care expira moratoriul privitor la federalizarea Irakului.

Irak: 11 aprilie 2008

Actuala structura federala a Irakului a fost stabilita in octombrie 2006 si e valabila 18 luni.

Dupa acea data, grupurile etnice din Irak s-ar putea orienta catre o noua structura federala care ar conduce la dezbinarea violenta a tarii.

Conform constitutiei irakiene din 2005, oricare dintre cei 18 guvernatori poate decide sa isi uneasca regiunea cu o alta sau sa isi creeze o noua regiune. FP anticipeaza ca cei noua guvernatori siiti ar putea forma o regiune unica in sudul Irakului. Un astfel de "Siastan" ar controla porturile statului, precum si 80% dintre rezervele de petrol.

Olimpiada chineza: 8 aprilie 2008

Data la care incepe Olimpiada de vara de la Beijing.

Este momentul in care atentia lumii va fi indreptata inspre China si tara are o sansa reala de a-si imbunatati imaginea.

Chiar daca economia chineza este atit de puternica incit majoritatea statelor cauta sa aiba legaturi comerciale cu ea, comunitatea internationala isi mentine rezervele cu privire la conducerea autoritara a statului si la modul in care sint amenintate drepturile si libertatile individuale.

Constienti de importanta momentului, chinezii au investit 23 de miliarde de dolari in pregatirea evenimentului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.