Seful armatei israeliene, general-locotenentul Dan Halutz, si-a anuntat demisia, in urma acuzatiilor care i-au fost aduse referitor la atacul israelian asupra Libanului de anul trecut.

Oficialul militar a spus ca isi asuma responsabilitatea pentru erorile din timpul acestui conflict, dar nu a oferit si motive oficiale pentru aceasta demisie.

"El si-a anuntat demisia cu doua zile in urma, in mod secret. L-a anuntat pe primul ministru ca va demisiona. Nu si-a motivat demisia, dar pasul sau era cumva previzibil", a spus colaboratorul BBC din Israel, analistul militar Martin Marcus.

"In vara anului trecut, Israelul a purtat un razboi cu organizatia integrista libaneza Hezbollah. Israelul nu a castigat razboiul, nu a obtinut rezultatele pe care ar fi trebuit sa le obtina armata israeliana impotriva unei organizatii integriste".

"Generalul are foarte multe probleme nerezolvate in spate, mai spune Martin Marcus. Ceea ce-l asteapta pe el peste doua saptamani s-ar putea transforma intr-o lovitura de gratie. Exista o comisie publica care ancheteaza rezultatele acestui razboi. Comisia isi va publica concluzile peste doua saptamani".

"Din punct de vedere militar nu are de dat socoteala, pentru ca nu are cui. in timpul razboiului, Israelul a fost condus de un fel de triumvirat, format din primul ministru Ehud Olmert, ministrul apararii Amir Peretz si seful statului major Dan Halutz. Acest triumvirat s-a spart, nu mai exista. Se asteapta efectul de domino, si desi nu-mi place sa ma lansez in speculatii, mi-as permite sa spun ca urmatoarea persoana despre care vom auzi multe va fi ministrul israelian al apararii, Amir Peretz", a mai spus analistul militar Martin Marcus.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.