Anna Politkovskaia, unul dintre cei mai reputati jurnalisti rusi si un critic acerb al lui Vladimir Putin, a fost ucisa simbata la Moscova.

Corpul jurnalistei de 48 de ani, mama a doi copii, a fost gasit in liftul din blocul in care locuia, pe strada Lesnaia, din Moscova, alaturi de un pistol si patru gloante. Anna Politkovskaia a fost impuscata de doua ori, unul dintre gloante atingind-o in zona capului. Fortele de politie si de securitate au demarat o ancheta pentru a afla vinovatii pentru uciderea jurnalistei, insa cel mai probabil si acesta va fi un nou caz neelucidat de autoritatile ruse. Crima de simbata este al treilea omor "comandat" in mai putin de o luna, iar in ultimii sase ani nu mai putin de 12 jurnalisti au fost ucisi in Federatia Rusa. Toti cei 12 jurnalisti au avut in comun faptul ca nu se aliniau la politica oficiala a Kremlinului si ca erau critici ai presedintelui Vladimir Putin.

Motivatie politica

"Este clar ca prima si singura versiune la care s-ar putea gindi cineva este faptul ca uciderea are legatura cu activitatea sa profesionala", acuza Vitali Tretiakov, editor-sef la cotidianul "Moskovskie Novosti", din Moscova. Ideea este impartasita chiar si de Viaceslav Rosinski, adjunctul procurorului general rus.

Jurnalista a devenit celebra in toata lumea datorita materialelor sale in care critica razboiul din Cecenia si sistemul autocratic impus de Vladimir Putin in Rusia. In momentul in care a fost ucisa, Anna Politkovskaia lucra la un material despre tortura si rapirile practicate in Cecenia si strinsese relatari ale martorilor, precum si fotografii ale trupurilor ce suferisera torturi, au dezvaluit Dmitri Muratov, editorul-sef al cotidianului "Novaia Gazeta", si adjunctul acestuia, Vitali Ierusinski.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.