Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a inceput ieri o vizita de doua zile in Africa de Sud. Pe agenda se afla intarirea relatiilor economice, insa vizita are si o dimensiune simbolica, pentru ca este prima facuta de un presedinte rus in Africa de Sud. Faptul ca nici un presedinte rus nu a vizitat Africa de Sud este cu atat mai surprinzator cu cat de la moartea apartheidului au trecut 12 ani.

Congresul National African a avut, inainte vreme, relatii extrem de stranse cu Moscova, in timpul luptei de eliberare. Multi dintre activistii Congresului, inclusiv presedintele Thabo Mbeki, au trecut prin scolile sovietice si s-au antrenat in unitatile militare ale Armatei Rosii. In aceste zile, Africa de Sud si Rusia incearca sa converteasca relatiile multa vreme ideologizate, pe baze economice. Africa de Sud, de pilda, exporta acum mai multe fructe in Rusia decat in Marea Britanie, pana nu demult una dintre pietele tranditionale pentru comertul sud-african. Cea mai importanta companie siderurgica din Rusia vrea sa cumpere pachetul majoritar de actiuni al unuia dintre cei mai importanti producatori de otel din Africa de Sud. Una dintre explicatiile incalzirii relatiilor dintre cei doi parteneri este ca Rusia a devenit constienta de interesul constant al altor competitori pentru aceasta zona economica.

China, de pilda, a inceput sa se implice tot mai mult in Africa subsahariana, in special in domeniul industriei extractive. De partea cealalta, presedintele sud-african Mbeki spera ca Vladimir Putin sa puna o vorba buna pentru ca Africa de sud sa primeasca Statutul de membru permanent al Consiliului de Securitate. Vizita lui Vladimir Putin are loc dupa semnarea unui acord referitor la constructia unui oleoduct strategic intre Marea Caspica si porturile egeene ale Greciei si inainte de o vizita in Maroc unde se spune ca Vladimir Putin vrea sa vanda un reactor nuclear.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.