Parlamentarii europeni invoca criteriile economice pentru a justifica o posibila aminare a aderarii Turciei musulmane la UE, insa Statele Unite considera ca ratiunile geostrategice ale includerii Turciei trebuie sa primeze.

Parlamentul European a adoptat luni un raport extrem de dur la adresa Turciei, subliniind ca negocierile pentru aderare "vor trebui sa depinda" de angajamentele asumate de Turcia, "inclusiv aplanarea disputelor privind frontiera si situatia generala din Cipru." Documentul face referire la "deficiente persistente" in ceea ce priveste libera exprimare, libertatea religioasa, drepturile femeilor, raporturile dintre puterea civila si cea militara si recunoasterea genocidului impotriva armenilor.

Raport dur al Comisiei

"Se pot observa intirzieri majore ale reformelor si sper ca autoritatile turce vor sesiza acest mesaj", a aratat parlamentarul european Camiel Eurlings, adaugind ca "nu vom ajuta Turcia daca vom ascunde adevarul." Raportul va avea un impact puternic asupra raportului Comisiei Europene, anuntat pentru 24 octombrie si asupra summit-ului european din decembrie, care poate fi decisiv pentru aderarea Turciei.

Import gratuit de probleme

Marul discordiei dintre Uniunea Europeana si Turcia este refuzul Ankarei de a-si deschide porturile si aeroporturile pentru navele din zona greaca a Ciprului, ceea ce contravine acordului de liber schimb semnat de Turcia in 1963.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.