Membrii Consiliului de Securitate al ONU au avut luni mai multe reuniuni informale in legatura cu dosarul nuclear iranian, insa nu au reusit sa iasa din impas privind textul unei declaratii comune aflat in dezbatere de peste trei saptamani, chiar daca SUA au afirmat ca ajungerea la un acord ar putea fi o chestiune de zile.’’Sunt trei saptamani de cand Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a prezentat acest dosar si incercam sa rezolvam aceasta chestiune in urmatoarele zile’’, a declarat ambasadorul SUA la ONU, John Bolton, la sfarsitul unei reuniuni a celor cinci membri permanenti ai Consiliului (SUA, Rusia, China, Marea Britanie si Franta) si a unei sesiuni a Consiliului de Securitate al ONU.

Rusia se opune unui proiect de declaratie pregatit de Franta si Marea Britanie si aprobat de SUA. Moscova se teme ca acest document, care cere oprirea activitatilor iraniene de imbogatire a uraniului, va deschide rapid calea catre sanctiuni impotriva Teheranului. Ministrii afacerilor Externe din cele cinci state membre permanente al Consiliului si Germania se vor reuni maine la Berlin pentru a incerca sa iasa din impas.’’Trebuie sa facem fata ingrijorarilor si incertitudinilor anumitor parti in legatura cu ceea ce va urma. Rusia, in special, are motive de preocupare, in ceea ce priveste investitii foarte importante in Iran’’, a explicat la Londra, ministrul britanic de Externe, Jack Straw.

Beijingul, deschis oricaror optiuni diplomatice in problema nucleara iraniana

China este ‘’deschisa fata de orice propunere constructiva capabila sa dezamorseze situatia creata de planurile nucleare ale Teheranului’’, a declarat ieri, la Beijing, reprezentantul oficial al Ministerului chinez de Externe, Qiun Gan, pe marginea intalnirii de maine, la Berlin, intre delegatii troicii europene (Franta, Marea Britanie, Germania), Rusiei, Chinei si SUA in problema nucleara iraniana . Partea chineza asteapta ca ‘’negocierile sa duca la adoptarea unei decizii corecte in problema iraniana’’, a mentionat diplomatul chinez, adaugand ca Beijingul isi pune mari speranta in aceste discutii. Acelasi a subliniat ca tara sa considera necesara respectarea regimului de neproliferare, insa crede, de asemenea, ca problema nucleara iraniana trebuie rezolvata exclusiv prin mijloace diplomatice.

‘’China cheama tarile implicate in negocieri sa nu inceteze dezbaterile pentru gasirea unei solutii acceptabile pentru toate partile’’, a spus reprezentantul MAE chinez.

Mohamed ElBaradei a cerut luni Iranului ‘’sa faca tot ce se poate pentru reinstaurarea increderii’’ comunitatii internationale

Directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohamed ElBaradei, i-a cerut luni Iranului ‘’sa faca tot ce se poate pentru restabilirea increderii’’ comunitatii internationale in timp ce, potrivit unor surse diplomatice, s-ar putea ca Teheranul sa-si lanseze programul de imbogatire a uraniului in urmatoarele zile. "As vrea sa vad ca Iranul face tot ce se poate pentru restabilirea increderii’’ comunitatii internationale, a declarat el la Berlin, in cadrul unei conferinte de presa cu ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier. ‘’Mi-ar placea ca Iranul sa faca acum ceea ce poate pentru a atenua indoielile noastre /.../ inainte de reluarea negocierilor’’, a adaugat el dupa convorbirile din cursul zilei cu cancelarul german, Angela Merkel.

Potrivit unor surse diplomatice occidentale apropiate AIEA, s-ar putea ca Iranul sa-si lanseze programul de imbogatire a uraniului la sfarsitul lunii martie sau la inceputul lunii aprilie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.