Trupul neinsufletit al fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici a fost adus la Belgrad.
inmormantarea va avea loc sambata in orasul sau natal, Pozarevac. Dupa aterizarea avionului la Belgrad, sicriul a fost coborat si primit de o delegatie a Partidului Socialist al lui Milosevici. Ei au pus drapelul Serbiei pe sicriu si deasupra au asternut o coroana de trandafiri rosii.

Sicriul a fost ulterior urcat intr-o duba inchisa la culoare care apoi s-a indepartat incet de pe pista de aterizare. Ulterior, sustinatori ai lui Slobodan Milosevici au facut un rand pentru a saruta sicriul. Duba albastru inchis a parasit apoi aeroportul, sub privirile multimii, iar sicriul a fost dus la morga.

Controversa privind moartea lui Milosevici continua

Una din dileme - cea legata de locul inmormantarii fostului lider iugoslav - pare sa fi fost asadar rezolvata. Mai ramane, insa, cealalta - legata de cauzele mortii lui Slobodan Milosevici.

Iar in aceasta controversa s-a implicat - oficial - Rusia, care a trimis o echip de medici la Haga sa verifice rezultatul autopsiei.

Cand a sosit marti la Haga sa preia trupul neinsufletit al tatalui sau, Marko Milosevici, a declarat ca tatal sau ar fi fost ucis.

El a spus ca e convins ca Slobodan Milosevici a fost victima unei crime comise in celula sa de detentie din incinta Tribunalului International pentru Crime de Razboi de la Haga.

Autopsia oficiala - la care a asistat si un medic legist trimis de guvernul de la Belgrad - a indicat insa ca Slobodan Milosevici a murit in urma unui infarct.

Rezultatele acesteia sunt puse insa la indoiala de Rusia care - in 2003 - a acordat gazduire sotiei fostului lider Iugoslav, Mira Markovic, care este acuzata in Serbia de abuz de putere.

Familia Milosevici are, de altfel, vechi legaturi cu Moscova. Fratele fostului lider iugoslav, Borislav Milosevici, a fost ambasador acolo.

Medicii rusi trimisi la Haga pentru a verifica rezultatele autopsiei au ajuns la concluzia ca Slobodan Milosevici a murit intr-adevar in urma unui infarct, dar au criticat Tribunalul de la Haga spunand ca acesta ar fi putut fi salvat daca i se acorda o ingrijire medicala mai buna.

Leo Bokeria - directorul Centrului stiintific pentru Chirurgie Cardiovasculara din Moscova a declarat: "Un om a murit desi in ziua de azi avem toate metodele necesare de tratament".

"La Haga au ignorat propunerile facute de tara mea de a-i permite lui Slobodan Milosevici sa vina la Moscova pentru tratament. Au ignorat si experienta noastra in domeniul cardiovascular. Ei bine, au obtinut ce-au vrut", a spus medicul rus care a acuzat Tribunalul de la Haga ca ar fi obtinut ce-a vrut prin moartea fostului lider iugoslav.

Desi medicii rusi s-au declarat satisfacuti de rezultatul autopsiei, inca se asteapta rezultatul oficial al testelor toxicologice care ar trebui sa puna capat odata pentru totdeauna controverselor privind cauzele mortii fostului lider iugoslav.

Tribunalul de la Haga a anuntat ca are in vedere ridicarea restrictiilor in ce priveste informatiile confidentiale privind dosarul Milosevici pentru a ajuta autoritatile olandeze sa duca la bun sfarsit ancheta privind circumstantele mortii lui Slobodan Milosevici - primul fost sef de stat judecat vreodata pentru crime de razboi.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.