Seful celei mai importante forte de politie din Marea Britanie, Sir Ian Blair, se afla in centrul unui scandal de ascultare a telefoanelor. Comandantul Politiei Metropolitane londoneze a recunoscut ca a inregistrat - in secret - o convorbire cu Procurorul General, Lordul Goldsmith. Acesta a acceptat scuzele si explicatiile prezentate de seful politiei londoneze.

Seful Politiei Metropolitane, Sir Ian Blair, a devenit un personaj public foarte cunoscut dupa atentatele din Londra de anul trecut. In acelasi timp, s-a aflat in centrul multor controverse.

Au fost voci care i-au criticat aspru deciziile si eficienta masurilor luate dupa atacurile din 7 iulie de la Londra.

Acest nou scandal furnizeaza noi munitii criticilor sai si deja s-au facut auzite solicitari privind demisia sau demiterea sa.

Munitie pentru critici

Paradoxal, convorbirea inregistrata se referea chiar la oportunitatea de a accepta inregistrarile telefonice ca dovezi in justitie. Sir Ian Blair nu a incalcat nici o lege.

In Marea Britanie nu este ilegal sa-ti inregistrezi propriile conversatii. Este insa foarte clar ca - facand acest lucru - seful politiei londoneze l-a infuriat pe Procurorul General al Marii Britanii - Lordul Goldsmith.

Oficial acesta a precizat ca a acceptat scuzele si explicatiile si considera chestiunea inchisa. Dar multi comentatori cred ca povestea nu se va opri aici.

S-a aflat ca Sir Ian Blair a mai inregistrat si alte convorbiri cu membri ai comisiei independente care ancheteaza circumstantele in care politistii au impuscat mortal un tanar brazilian, Jean Charles De Menezes, la o zi dupa atentatele de la Londra. In mod sigur, Sir Blair va trebui sa dea explicatii de ce a facut acest lucru.

Noul scandal vine pe fundalul criticilor tot mai acerbe la adresa sa privind felul in care a reactionat dupa ce s-a aflat ca subalternii sai au omorat un civil nevinovat.

Seful politiei londoneze a facut si o serie de comentarii care au provocat nemultumire - de exemplu a parut ca isi critica colegii de la o alta forta de politie pentru felul in care l-au arestat pe unul dintre presupusii atentatori.

Cu alta ocazie, a acuzat presa de rasism in felul in care relateaza despre comiterea unor acte de violenta.

Sir Ian Blair este considerat un intelectual cu vederi liberale motiv pentru care - se crede - a si fost ales anul trecut de guvernul laburist sa conduca cea mai mare forta de politie din tara.

Acum insa multi ministri incep sa se intrebe daca nu cumva a devenit o piatra de moara de gatul guvernului care trebuie sa raspunda la intrebarile opozitiei in legatura cu felul in care a reactionat la atentatele de anul trecut.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.