Coreea de Nord a retras racheta pe care urma sa o lanseze in zilele urmatoare in pofida criticilor venite din directia comunitatii internationale, a indicat marti presa sud-coreana.

"Coreea de Nord a anulat lansarea pentru a remedia anumite probleme tehnice", a explicat agentia sud-coreana, citand o sursa militara, care a supus analizei imaginile provenite din satelitul statiei spatiale de la Sohae (nord-vestul Coreei de Nord).

Ministerul sud-corean al Apararii a refuzat sa comenteze aceste informatii, care, daca se vor dovedi adevarate, ar putea reprezenta un raport important al operatiunii.

Luni, Phenianul a extins cu o saptamana fereastra prevazuta pentru tirul rachetei: prevazut initial intre 10 si 22 decembrie, lansarea Unha-3 s-ar putea face pana la termenul de 29 decembrie.

Regimul comunist afirma ca doreste sa plaseze pe orbita un satelit civil de observatie terestra, insa o mare parte a comunitatii internationale denunta un nou test balistic opus sanctiunilor votate in Consiuliul de Securitate al ONU in 2006 si 2009.

Analistii estimeaza ca autoritatile Coreei de Nord au precipitat pregatirile pentru lansare, in scopul de a face sa coincida datele lansarii rachetei si aniversarea mortii lui Kim Jong Il, la 17 decembrie 2011, in urma careia fiul sau, Kim Jong-Un, l-a succedat la putere
, scrie MEDIAFAX.

Incercarea din aprilie 2012 a reprezentat un esec.

Luni, ministrul european al Afacerilor Externe ale Uniunii Europene, a prevenit asupra faptului ca lansarea ar putea fi considerata drept o "provocare", care in mod categoric ar atrage dupa sine anumite masuri de retorsiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.