Coreea de Nord a amenintat joi ca va repeta un atac cu obuze asupra unei insule sud-coreene apropiate de frontiera, care s-a soldat cu patru morti, in 2010, in timp ce Seulul se pregateste sa marcheze doi ani de la bombardament.

Coreea de Sud va organiza vineri o serie de ceremonii pe Yeonpyeong, o insula situata in Marea Galbena langa linia de demarcatie maritima dintre cele doua tari, si preconizeaza o serie de exercitii militare in zona.

"Comemorari (...) pe Yeonpyeong vor conduce la un al doilea dezastru (...) pe insula", a declarat un purtator de cuvant al armatei nord-coreene citat de agentia oficiala KCNA.

La 23 noiembrie 2010, Phenianul a bombardat insula, cauzand moartea a doi civili si doi militari sud-coreeni, un eveniment care a determinat o escaladare brusca a tensiunilor din Peninsula Coreea si a provocat teama declansarii unui conflict, scrie MEDIAFAX.

Nordul si-a justificat actele anuntand ca obuze lansate de catre Sud, in timpul unor exercitii militare, au cazut pe cealalta parte a liniei maritime de demarcatie trasate dupa Razboiul din Coreea (1950-1953), care serveste ca frontiera.

Linia - numita linia limitei de Nord - a fost stabilita de ONU si nu este recunoscuta de catre Phenian.

Manevrele de vineri nu vor utiliza gloante reale, a tinut sa sublinieze Seulul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.