Violentele inregistrate in Siria de la inceputul revoltei fata de regimul lui Bashar al-Assad, care a inceput in urma cu aproximativ 20 de luni, s-au soldat cu peste 36.000 de morti, majoritatea civili.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cel putin 25.667 de civili au murit incepand din 15 martie 2011, ONG-ul incadrand in categoria civililor si persoanele care au pus mana pe arme pentru a lupta impotriva trupelor regimului.

Numarul soldatilor ucisi a ajuns la 9.044, iar cel al soldatilor dezertori la 1.296, a precizat organizatia neguvernamentala cu sediul in Marea Britanie, care se bazeaza pe o retea de militanti si surse medicale din cadrul spitalelor civile si militare de pe teritoriul sirian. Potrivit acesteia, bilantul include victimele civile, militare si rebele, scrie MEDIAFAX.

"Trebuie adaugate alte 439 de persoane ucise care nu au putut fi identificate", a afirmat presedintele OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Dar acest bilant nu include mii de persoane disparute in detentie si nici cea mai mare parte a mortilor din randul militiilor pro-regim.

Luna august a fost cea mai sangeroasa, 5.440 de persoane fiind ucise, fata de 4.727 in septembrie si 4.985 in octombrie, fiind vorba de 15.152 de morti in trei luni si de o medie de 165 de decese pe zi.

Brutala reprimare de catre regim a miscarii populare de contestare a dus la militarizarea revoltei. Luptele dintre rebeli si soldati, precum si bombardamentele efectuate de trupele fidele regimului duc zilnic la moartea a zeci de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.