Manifestatii ostile regimului lui Bashar al-Assad au avut loc vineri dimineata in Siria, la iesirea din moschei, in prima zi a armistitiului pentru sarbatoarea musulmana Aid al-Adha initiat de emisarul international al ONU.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), manifestatii au loc in Raqa, in nord-estul tarii, unde fortele de securitate au lansat grenade lacrimogene, si in provincia meridionala Deraa, in special la Inkhel, unde trei persoane au fost ranite de gloante.

Potrivit militantilor, manifestatii au avut loc, de asemenea, la Damasc si la periferia sa, la Alep (nord) si in regiune, la Deir Ezzor (est) si in provincia nordica Idleb, unde persoanele reunite in satul al-Habit au scandat la adresa presedintelui Assad: "Tradatorule, tradatorule, ai distrus Siria".

Pe pagina de Facebook "Syrian revolution 2011", care a fost motorul mobilizarii la inceputul miscarii de contestare, in primavara lui 2011, un militant a scris: "Armistitiul este o sansa pentru a manifesta masiv".

Armata a anuntat joi seara ca va suspenda operatiunile militare pentru Aid al-Adha, dar ca va raspunde "daca grupuri teroriste armate vor continua sa traga in civili si in fortele guvernamentale (...) sau sa foloseasca masini-capcana si bombe". Regimul asimileaza rebelii si opozantii cu "teroristii", scrie MEDIAFAX.

La randul lor, insurgentii care au fost de acord cu incetarea focului propusa de Brahimi, au promis sa respecte armistitiul "daca armata siriana va face la fel".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.