Noi probe cu privire la uciderea dictatorului libian Muammar Kadhafi si executarea a zeci de sustinatori de-ai sai ridica intrebari cu privire la circumstantele mortii acestuia.

Potrivit versiunii autoritatilor libiene interimare, Kadhafi a fost ucis intr-un schimb de focuri in momentul in care a fost capturat, la 20 octombrie 2011, in regiunea sa natala, Sirt (nord-vest). Insa martori si presa au afirmat ca ca acesta a fost ucis dupa ce a fost capturat de catre rebeli.

Intitulat "Moartea unui dictator: Razbunare sangeroasa la Sirt", raportul de 50 de pagini ofera detalii despre ultimele ore din viata lui Kadhafi si circumstantele mortii sale, a fiului si unor membri din convoiul sau, pe baza unor marturii si imagini realizate cu telefoane mobile.

"Rezultatele anchetei noastre ridica intrebari in jurul afirmatiilor autoritatilor, potrivit carora Muammar Kadhafi a fost ucis in cursul unor schimburi de tiruri si nu dupa ce a fost capturat", declara Peter Bouckaert, directorul pentru situatii de urgenta in cadrul organizatiei nonguvernamentale (ONG) Human Rights Watch (HRW).

"Probele sugereaza de asemenea ca membri ai militiilor opozitiei au executat sumar cel putin 66 de membri ai convoiului lui Kadhafi capturati la Sirt", adauga el.

Acesti membri ai unor militii din orasul Misrata au capturat si dezarmat membri din convoiul lui Kadhafi, dupa care i-au batut crunt. "Ei i-au executat ulterior pe cel putin 66 dintre acestia, langa Hotelul Mahari", adauga Bouckaert, subliniind ca unii aveau mainile legate la spate.

Cu privire la moartea lui Kadhafi, ONG-ul anunta imagini video care arata ca dictatorul a fost capturat viu, dar sangerand de la o rana la nivelul capului. Potrivit organizatiei, in imagini se poate vedea cum rebelii il bat cu violenta, iar el pare sa fie ranit cu baioneta la nivelul feselor, sangerand puternic.

"Parea fara viata" in momentul in care a fost filmat in timp ce era transportat, ulterior, catre o ambulanta, pe jumatate gol, potrivit ONG-ului.

Citeste si:
Copiii din Daneș pot numi acasă școala renovată de un ONG cultural
Copiii din Daneș pot numi...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.