Universitatile din strainatate, clasate mult deasupra celor din Romania in topurile internationale, reusesc sa atraga an de an tot mai multi romani.

Olanda

17% dintre tineri isi doresc sa plece la o universitate din aceasta tara, potrivit RIUF.

Taxele de scolarizare pentru anul 2012-2013 sunt in jur de 1.771 de euro in Olanda, unde sunt ajustate in functie de inflatie. In 2013-2014 vor fi in jur de 1.800 de euro, scrie Wall-Street.ro.

Posibilitati de finantare pentru studenti

Tuition Fee Loan: acest imprumut guvernamental acopera in totalitate taxa de scolarizare tuturor studentilor olandezi sau europeni. Pentru acest imprumut se aplica la DUO - IB-Groep, o agentie guvernamentala. Imprumutul trebuie rambursat la doi ani dupa terminarea studiilor in rate stabilite de aceeasi autoritate.

Student Grant: la acest ajutor financiar din partea guvernului au acces toti studentii olandezi si cetateni ai Uniunii Europene. Pentru a se califica pentru acest ajutor financiar un student trebuie sa demonstreze ca are o slujba pe termen lung cu o durata de lucru de 32 de ore pe luna (de obicei prin intermediul contractului de munca). Grantul este in valoare de aprox. 500 euro pe luna, la care se mai adauga si un abonament de transport gratuit in Olanda.

Germania

Taxele de scolarizare variaza intre 0 si 1.000 de euro, in functie de universitatea si programul ales in Germania, unde vor sa studieze 22% dintre tineri.

Posibilitati de finantare

Pentru Germania exista oportunitati de finantare pentru studentii romani de la DAAD, care ofera burse pentru studenti, absolventi, doctoranzi, cercetatori si cadre didactice universitare.

In acest caz, selectia se face de catre o comisie independenta, formata din cadre didactice universitare (din Romania si Germania) si se are in vedere strict calitatea profesionala a candidatului precum si calitatea proiectului.

Citeste mai mult pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.