Premierul japonez Yoshihiko Noda a declarat miercuri ca "niciun compromis" nu este posibil cu China cu privire la suveranitatea insulelor Senkaku, revendicate de Beijing.

Noda a apreciat ca China a inteles gresit problemele disputate si acesta a solicitat oprirea atacurilor impotriva intereselor japoneze din China.

Aceste insule situate in marea Chinei orientale "sunt o parte integranta a teritoriului nostru tinand cont de istoria noastra si de legile internationale", a declarat Nada jurnalistilor in cursul Adunarii generale a ONU.

"Este foarte clar ca nu exista probleme de teritorialitate ca atare. Astfel, nu poate exista un compromis care sa reprezinte revenirea la aceasta pozitie de baza. Trebuie sa afirm asta clar", a continuat liderul japonez.

China este deranjata de refuzul Tokyo de a reveni asupra deciziei sale recente de a nationaliza insulele din aceasta regiune maritina revendicata de cei doi giganti asiatici. Micul arhipelag este numit Dinoyu de catre China, in timp ce Japonia il nmeste Senkaku, scrie MEDIAFAX.

Nationalizarea "vizeaza asigurarea unei gestiuni stabile" a arhipelagului, a sustinut premierul, amintind ca Tokyo a repetat "in mai multe randuri" Chinei ca va transfera proprietatea - privata - a acestor insule catre statul japonez.

"Se pare ca China trebuie sa inteleaga inca acest aspect iar din cauza acestei lipse de intelegere, a avut loc un atac sau acte de violenta si distrugere impotriva cetatenilor si bunurilor japoneze" in China, a reclamat acesta.

"In nicio imprejurare violenta nu trebuie sa fie justificata si am solicitat insistent Chinei sa-i apere pe acesti cetateni si aceste bunuri", a adaugat Noda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.