Cei doi candidati la Casa Alba, republicanul Mitt Romney si democratul Barack Obama, cheltuiesc sume enorme pentru a convinge alegatorii din statul Ohio sa voteze in favoarea lor la alegerile din 6 noiembrie.

Republicanul Romney a efectuat un turneu de doua zile cu masina, marti si miercuri, in acest stat din Midwest, crucial pentru alegeri si unde sondajele il crediteaza cu mai putine sanse de victorie decat pe contracandidatul sau. Aceasta este a patra sa vizita de la conventia de investitura, la sfarsitul lui august.

Niciun republican nu a fost ales presedinte fara sa castige Ohio. Ultimul democrat care a fost ales fara a castiga in acest stat a fost John F. Kennedy in 1960. Gratie acestui stat, George W. Bush si-a asigurat victoria in 2004.

In opinia lui Mitt Romney, urgenta este palpabila. Sondajele ii sunt defavorabile de mai multe luni in acest stat, in care diferenta fata de Barack Obama este de 4,4 puncte, potrivit majoritatii sondajelor de opinie recente, scrie MEDIAFAX.

"Daca presedintele castiga in Ohio, va fi aproape imposibil pentru Mitt Romney sa castige alegerile prezidentiale", afirma Mack Mariani, profesor de stiinte politice la Universitatea Xavier din Cincinnati, scrie

Presedintele american este ales de marii electori desemnati de fiecare stat. California numara 55, Ohio 18, majoritatea fiind atinsa la 270.

Cheia este ca statele atribuie marii electori de care dispun in "bloc": este suficienta o majoritate de voturi pentru ca toti marii electori sa fie atribuiti unui candidat.

De aici si milioanele de dolari cheltuiti pentru Ohio si alte state similare.

In prezent, 125 de milioane de dolari au fost investiti de ambele tabere in clipuri publicitare, aproape tot atatia ca in Florida (129 de milioane), potrivit datelor compilate de SMG Delta si NBC News.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.