Sase nave ale garzii de coasta taiwaneze insotite de zeci de ambarcatiuni de pescuit au intrat marti in apele teritoriale japoneze din largul insulelor revendicate de Taiwan cat si de China.

"Zeci de nave de pescuit au intrat in apele noastre, insotite de sase nave ale garzii de coasta taiwaneze", a declarat un purtator de cuvant al pazei de coasta japoneze.

Anumite nave ale pazei de coasta taiwaneze transporta trupe de elita inarmate.

Conform unui responsabil al pazei de coasta japoneze citat de agentia Jiji, navele de pescuit arborau drapele si banderole, dintre care una proclama: "Juram sa aparam Diaoyutai", numele taiwanez al insulelor.

"Nu pareau sa pescuiasca", a adaugat acest responsabil nipon.

Aceste nave fac parte dintr-o flota de aproximativ 50 de nave de pescuit insotite de 12 nave ale pazei de coasta care a parasit insula Taiwan luni cu scopul de a afirma suveranitatea taiwaneza asupra arhipelagului Senkaku, numit Diaoyutai de taiwanezi, scrie MEDIAFAX.

Cand au ajuns in apropierea apelor teritoriale japoneze, paza de coasta nipona a prevenit navele taiwaneze sa nu mearga mai departe.

Insa un membru al garzii de coasta taiwaneze a raspuns prin radio: "Acestea sunt apele Republicii Chineze (numele oficial al Taiwanului, n.r.) si avem tot dreptul sa fim aici".

Limita apelor teritoriale se intinde la 22 de kilometri in largul insulelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.