Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care cere mai multor state membre sa deschida sau sa reia investigatii independente privind existenta in prima parte a deceniului trecut pe teritoriul lor a unor inchisori secrete ale CIA.

Rezolutia PE "cere autoritatilor judiciare din Romania sa deschida o investigatie independenta cu privire la banuielile referitoare la spatiile secrete de detentie ale CIA de pe teritoriul sau, avand in vedere in mod deosebit noile dovezi referitoare la zboruri ale CIA intre Romania si Lituania", se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.

De asemenea, solicitari similare sunt adresate autoritatilor din Lituania si Polonia. Rezolutia face apel la Romania, Polonia, Finlanda, Danemarca, Portugalia, Italia, Marea Britanie, Germania, Spania, Irlanda, Grecia si Cipru sa desecretizeze toate informatiile privind unele zboruri pe teritoriul lor national a unor avioane suspectate a fi ale CIA.

Potrivit rezolutiei, care nu este obligatorie, "numai considerente care tin strict de securitatea nationala pot justifica lipsa de transparenta", fiind denuntate obstacolele intalnite de investigatiile parlamentare si judiciare din unele tari membre UE cu privire la programul CIA privind transferul de detinuti, scrie MEDIAFAX.

"Lipsa de transparenta, clasificarea documentelor, prevalenta unor interese politice si nationale, lipsa unor investigatii riguroase si a cooperarii", sunt unele dintre obstacolele denuntate de rezolutia PE.

"Votul de azi este o victorie pentru Parlamentul European. A subliniat insistenta sa privind adevarul fata de negarea sau uitarea lui. Ne-am asigurat astfel ca fundamentele democratice ale Uniunii prevaleaza asupra unor considerente nationale sau partizane", a declarat raportorul Helene Flautre, eurodeputata reprezentand ecologistii francezi.

Rezolutia a fost adoptata in sesiunea plenara de la Strasbourg a PE, cu 568 de voturi favorabile, 34 impotriva si 77 de abtineri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.