NATO si-a luat luni angajamentul ferm de a-si retrage trupele din Afganistan pana la sfarsitul lui 2014.

Reunita timp de doua zile intr-un summit la Chicago, Alianta Nord-Atlantica a prezentat drept "ireversibila" retragerea celor aproximativ 130.000 de soldati aflati inca in Afganistan, la peste zece ani de la inceputul unui razboi din ce in ce mai nepopular.

Dar "afganii nu vor fi lasati singuri", a dat asigurari presedintele american, Barack Obama. "Nu vom dezerta", a subliniat si premierul britanic, David Cameron.

Liderii celor aproximativ 50 de tari care participa la operatiunea din Afganistan au incercat sa transmita un mesaj dublu: sa le dea asigurari cetatenilor lor ca sfarsitul razboiului se apropie si sa ofere garantii afganilor ca nu vor fi abandonati dupa 2014.

Prezent la Chicago, presedintele afgan Hamid Karzai si-a exprimat speranta ca Afganistanul "nu va mai fi o povara pe umerii prietenilor din comunitatea internationala", desi situatia securitatii este departe de a fi stabila, scrie MEDIAFAX.

"Misiunea de lupta condusa de NATO va lua sfarsit" la aceasta data, se arata in declaratia finala a summitului de la Chicago. Dar Alianta va continua sa ofere Guvernului afgan "un solid sprijin politic si practic pe termen lung", adauga textul.

Daca va cere Kabulul, NATO este "pregatita sa lucreze la stabilirea unei noi misiuni dupa 2014", care va avea doar rol de sprijin, excluzand orice operatiune de lupta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.