Barack Obama va anunta o noua plangere comerciala impotriva Chinei in momentul in care Beijingul impune noi restrictii exporturilor de pamanturi rare.

In aceasta categorie a pamanturilor rare intra ceriu, neodim, disprosiu, folosite la producerea multor dispozitive hi-tech.

Uniunea Europeana si Japonia se vor alatura demersului american in incercarea de a pune presiune pe China in vederea ridicarii limitei de exporturi a anumitor minerale cunoscute drept pamanturi rare, a declarat un oficial din administratia americana.

China produce aproximativ 95% din pamanturile rare, cele 17 metale indispensabile fabricarii produselor de inalta tehnologie - de la rachete si arme, la televizoare cu ecran plat, smartphone-uri sau autovehicule electrice si turbine eoliene, scrie capital.ro. China, care considera ca restrictiile asupra pamanturilor rare sunt necesare pentru a-si conserva aceste resurse extrem de cautate, a fixat cota de exporturi pe anul 2012 la 30.000 de tone, la acelasi nivel ca in 2011. Cu toate acestea, anul trecut, exporturile de pamanturi rare abia au atins jumatate din cifrele anuntate.

In acest context si in plin an electoral in Statele Unite, presedintele american, aflat sub presiunea adversarilor sai republicani, a cerut in repetate randuri Chinei sa “respecte regulile jocului” economiei globale, potrivit realitatea.net.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.