Presedintele in exercitiu al Uniunii Europene, belgianul Herman Van Rompuy, va obtine cel mai probabil un nou mandat de doi ani si jumatate.

"El face obiectul unui consens, nimeni nu a exprimat o opinie contrara", a declarat marti una dintre surse.

In plus, "nici un alt candidat nu s-a remarcat", a precizat o alta sursa.

Decizia urmeaza sa fie adoptata la 1 martie, in prima zi a unui summit al sefilor de stat si de Guvern din Uniunea Europeana, la Bruxelles. Premierul danez Helle Thorning-Schmidt, a carei tara asigura presedintia semestriala a UE, este pe cale sa incheie consultarile pe aceasta tema intre cei 27 de lideri, scrie MEDIAFAX.

In varsta de 64 de ani, Herman Van Rompuy este primul presedinte al Consiliului European. El a fost numit la sfarsitul lui 2009, cand functia a fost creata de Tratatul de la Lisabona pentru un mandat de doi ani si jumatate. Din aceasta functie el trebuie sa modereze summit-urile liderilor europeni, iar mandatul sau se incheie la sfarsitul lui mai.

Prerogativele fostului premier crestin-democrat flamand al Belgiei au fost recent extinse. El prezideaza de asemenea summit-urile sefilor de stat si de Guvern din statele care fac parte din zona euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.