In Uniunea Europeana, coruptia ramane o problema majora care pare sa inregistreze un trend ascendent in ultimii trei ani.

Conform unui sondaj Eurobarometru dat publicitatii de Comisia Europeana, aproximativ trei sferturi din europeni considera coruptia o problema extrem de grava si sunt de parere ca ea este prezenta la toate nivelurile in guvernare.

"Coruptia este o boala care distruge o tara din interior, subminand increderea in institutiile democratice, erodand responsabilitatea conducerii politice si facand jocul gruparilor de criminalitate organizata. Coruptia nu poate fi combatuta cu succes decat daca exista vointa si angajament la toate nivelurile de guvernare si de decizie", a declarat Cecilia Malmstrom.

In vara anului trecut, CE a adoptat un pachet anticoruptie prin care monitorizeze fenomenul coruptiei.

Sondajul Eurobarometru a fost realizat pe 27 din statele UE in septembrie 2011:

- 75% din europeni considera coruptia o problema majora in tara lor;
- 40% sustin ca relatia prea stransa dintre mediul de afaceri si politica contribuie la coruptie, alti factori fiind lipsa de actiune din partea politicienilor (36%) si lipsa de transparenta in modul de cheltuire a fondurilor publice (33%);
- confruntati cu anumite cazuri de coruptie, europenii au cel mai mult incredere in politie (42%) si in sistemul judiciar (41%) pentru gasirea unei solutii.

In Romania situatia se prezinta astfel:

- 78% dintre populatie considera ca in Romania coruptia este mai raspandita fata alte tari;
- 30% dintre romani sustin ca exista coruptie in toate institutiile Uniunii Europene;
- 17% sunt de parere ca exista coruptie in randul companiilor private;
- 31% din romani s-au confruntat cu situatiile in care li s-a cerut sa dea sau primeasca mita;
- 38% cred ca politicienii nu fac nimic pentru a combate coruptia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.