Au aparut primele reactii ale Romaniei si Bulgariei cu privire la siteul olandez creat pentru a colecta nemultumiri referitoare la imigrantii din Europa Centrala si de Est.

Initiativa partidului olandez al lui Geert Wilders de a lansa un site in care olandezii sa-si exprime nemultumirile fata de imigrantii din Europa de Est nu a ramas fara repercusiuni.

Eurodeputatul roman Ioan Enciu a adresat o interpelare Comisiei Europene si Consiliului, in care subliniaza "caracterul profund discriminatoriu, rasist si insultator al acestei initiative care instiga la ura rasiala si la etichetarea profund negativa a tuturor cetatenilor din statele membre din Europa Centrala si de Est", se arata intr-un comunicat de presa.

El cere pronuntarea asupra compatibilitatii acestui website cu principiile Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, in special cu principiul nediscriminarii si sa se ia masuri imediate in cazul in care se constata incalcarea acestor drepturi, explicand ca "acest website este o initiativa rusinoasa, anti-europeana si rasista si de aceea voi aduce cazul atat in atentia Comisiei pentru libertati civile din Parlamentul European cat si in Grupul de lucru pentru extremism, populism, nationalism si xenofobie."

Nici Bulgaria nu a ramas indiferenta

Reactia Sofiei a fost vehementa. Ministerul bulgar de Externe, prin purtatoare de cuvant Vesela Cerneva, a declarat ca nu poate accepta sub nicio forma faptul ca una din tarile fondatoare ale Uniunii Europene intra in contradictie cu Carta Drepturilor Fundamentale ale Omului tolerand discrimarea, ura si xenofobia.

Cerneva este de parere ca acest lucru este o amenintare pentru toata Uniunea Europeana si cere Cabinetului olandez sa ia masurile necesare pentru renuntarea la aceasta initiativa. Bulgaria se gandeste la posibilitatea sesizarii Comisiei Europene si a Avocatului European al poprului in legatura cu aceasta problema, scrie Romania Libera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.