Croatii au aprobat aderarea tarii la UE, dar rata de participare a fost foarte scazuta la acest referendum considerat "crucial" de autoritatile croate.

Alegatorii croati au aprobat aderarea tarii lor la Uniunea Europeana, cu 67,11% din voturi, in cadrul unui referendum desfasurat duminica, potrivit rezultatelor oficiale partiale anuntate de Comisia electorala.

Rezultatele se refera la buletinele de vot numarate in 25% dintre cele 6.750 de sectii de vot

Tratatul de aderare pe care Croatia l-a semnat in decembrie va trebui acum sa fie ratificat de fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE, decizie care va confirma integrarea sa in blocul european la 1 iulie 2013.

Fosta republica iugoslava, Croatia, si-a proclamat independenta in 1991, un demers urmat de un razboi de patru ani cu rebelii sarbi, care s-a soldat cu 20.000 de morti.

Entuziasmul proeuropean, care a urcat pana la 80 la suta in sondaje in 2003, s-a estompat pe parcursul negocierilor (2005-2011), din cauza criteriilor dure fixate de Bruxelles, a carui intransigenta era adesea perceputa drept santaj, dar in special din cauza crizei economice care afecteaza UE, potrivit MEDIAFAX.

Autoritatile s-au straduit sa disocieze criza din zona euro de criza economica de care sufera Croatia, spunandu-le alegatorilor ca aderarea le va aduce "un mediu financiar si macroeconomic stabil (...), ceea ce va relansa dezvoltarea economiei".

Premierul Zoran Milanovic a declarat ca resimte prezenta scazuta la vot ca pe o sanctionare a actualei guvernari din partea populatiei, care se confunta cu o situatie economica dificila. Clasa politica croata s-a manifestat integral pro-aderare considerand ca dupa dobandirea independentei, accederea in structurile europene reprezinta cea mai importanta decizie, scrie HotNews.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.