Destabilizarea regiunii Kosovo poate afecta ultimii pasi ai Romaniei si Bulgariei spre Uniunea Europeana, a avertizat ieri, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, care a participat, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului de Afaceri Generale si Relatii Externe a UE, la nivel de ministri de Externe. Dosarul Kosovo a fost una dintre temele abordate la reuniune, iar Romania a reafirmat pozitia exprimata de presedintele Traian Basescu la summitul UE de la Hampton Court, care a avut loc la sfarsitul lunii octombrie si care vizeaza obtinerea unei solutii de compromis intre Pristina si Belgrad, de natura sa garanteze destinul european al regiunii. Ungureanu a pledat pentru afirmarea unei voci a regiunii, ca posibila solutie in chestiunea Kosovo. Aceasta ar putea fi, de exemplu, Procesul de Cooperare Sud-Est Europeana, a carui presedintie rotativa este detinuta de Grecia.

Romania si Bulgaria, ca si Grecia sunt direct interesate de gasirea acestei voci unice pentru ca destabilizarea regiunii balcanice prin fortarea unei solutii care sa nu respecte compromisul amiabil in cazul regiunii Kosovo ar pune din nou intr-o lumina proasta Balcanii, a avertizat ministrul Ungureanu.

In acest context, seful diplomatiei romane a amintit de controversatul plan al presedintelui sloven, Janez Drnovsek, privind independenta provinciei Kosovo, care a fost primit extrem de critic de Belgrad. Acest lucru arata ca o solutie necorespunzatoare pentru securitatea regiunii este capabila sa o destabilizeze intr-un timp foarte scurt, a precizat Ungureanu, subliniind din nou ca recunoasterea intereselor statelor din imediata apropiere a Kosovo trebuie exprimate printr-o voce unica.

Pe de alta parte, unul dintre dosarele fierbinti ale sectiunii Relatii Externe a fost Iranul, ministrul de Externe britanic, Jack Straw, declarand inaintea summitului ca UE analizeaza o scrisoare a Teheranului prin care se solicita reluarea negocierilor privind programul nuclear.

UE insista in continuare pentru suspendarea procesului de imbogatire a uraniului, a spus Straw. Agentia Internationala pentru Energie Atomica a avertizat ca Iranul risca sa intre in atentia Consiliului de Securitate al ONU pentru faptul ca nu respecta Tratatul de Neproliferare Nucleara si a cerut incetarea completa a programelor nucleare.

O alta chestiune spinoasa dezbatuta de ministrii de Externe ai UE a fost cea privind proiectul de buget comunitar pentru 2007- 2013, dar este putin probabil sa se ajunga la un compromis in timpul presedintiei britanice, data fiind declaratia lui Straw, potrivit careia Londra nu este dispusa sa negocieze nici un compromis.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.