Parlamentul moldovean a stabilit miercuri ca urmatorul vot pentru desemnarea presedintelui Republicii Moldova va avea loc la 15 ianuarie.

Consiliul Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE, aflata la guvernare) a hotarat, marti seara, stabilirea alegerilor prezidentiale repetate la 15 ianuarie, dar decizia trebuia adoptata de Parlament.

Inaintea sedintei Legislativului, presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a anuntat ca nu va mai candida la alegerile prezidentiale. "Mai multi actori politici au afirmat ca este nevoie de un candidat apolitic (...). Declar ca nu-mi voi inainta candidatura pentru alegeri. Astfel deschid calea pentru identificarea candidatului care ar intruni 61 de voturi", a declarat Lupu, potrivit MEDIAFAX.

  • AIE tergiverseaza intentionat procesul de alegere a sefului statului

"Ma gandeam ca daca-mi retrag candidatura de fapt efectul e invers, ca grupul de opozitie o sa se bucure, ca e gata sa participe la identificarea unui candidat de compromis. Pai, iata dragii mei, la dialog, la munca, la coordonare", i-a indemnat Marian Lupu pe comunisti.

Alegerile pentru functia de presedinte al Republicii Moldova au avut loc pe 16 decembrie, insa Marian Lupu, singurul candidat, nu a acumulat cele 61 de voturi necesare, desi la scrutin au participat 62 de deputati.

In cazul in care la alegerile din 15 ianuarie nu se vor prezenta 61 de deputati, acestea vor fi declarate nule si vor fi stabilite alegeri noi. In cazul in care nu se alege presedintele, dar participa 61 de deputati, Parlamentul va fi dizolvat si vor fi declansate alegeri anticipate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.