Noi apeluri la proteste in Rusia, in pofida arestarilor masive.

Gruparea numita "Manifest pentru alegeri corecte", a cerut prin intermediul mai multor retele de socializare, un nou miting in centrul Moscovei, programat sambata dupa amiaza. Pana spre ora 08.30 GMT (10.30 ora Romaniei), peste 8.000 de persoane au raspuns acestui apel pe Facebook.

O alta grupare numita "Impotriva partidului escrocilor si hotilor", formulare cunoscuta in Rusia ca facand referire la partidul Rusia Unita, a cerut la randul ei intruniri in fiecare zi la ora locala 19.00 (21.00 ora Romaniei), informeaza MEDIAFAX.

"Deoarece puterea a furat votul poporului, ne vom putea apara drepturile doar in strada", scrie gruparea pe Internet.

Alegerile castigate duminica de Rusia Unita, desi scorul obtinut a scazut cu 15 puncte fata de scrutinul din 2007, au fost marcate de mai multe nereguli semnalate atat de opozitie cat si de observatorii straini.

Acuzatiile de fraude masive au facut ca numeroase persoane, mobilizate mai ales pe Internet, sa protesteze in strada, mai ales in cele doua orase mari din Rusia, Moscova si Sankt-Petersburg. Manifestatiile, de o amploare fara precedent in Rusia, a determinat presa rusa sa descrie o "trezire a unei noi generatii, apolitica pana in prezent".

In timpul unor noi proteste de marti, din cele doua orase, fortele de ordine au arestat peste 800 de manifestanti. "Politia a arestat 569 de persoane ce participau la un miting neautorizat din Piata Triumfalnaia", din centrul Moscovei, au declarat surse oficiale, citate de Itar-Tass.

Alte 200 de persoane au fost arestate la Sankt-Petersburg, a precizat politia.

Mai multi lideri ai opozitiei precum fostul vicepremier Boris Nemtov si presedintele partidului Iabloko, Serghei Mitrohin, au fost eliberati dupa ce fusesera arestati in timpul protestelor.
Un jurnalist al cotidianului Kommersant a fost de asemenea retinut de fortele de ordine fiind apoi eliberat.

Citeste si:
George Tănase și Ionuț Rusu, în stare de șoc la America Express....
George Tănase și Ionuț Rusu,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.