Premierul grec, Giorgios Papandreou, si liderul opozitiei de dreapta Antonis Samaras au ajuns duminica seara la un acord privind formarea unui Guvern de uniune nationala, care nu va fi condus de actualul prim-ministru, relateaza AFP.

Un "acord" a fost gasit duminica seara intre principalele doua partide politice din Grecia pentru "formarea unui nou Guvern, care nu va fi condus de actualul prim-ministru Giorgios Papandreou", se arata intr-un comunicat al presedintiei Republicii.

Noul Guvern va fi insarcinat cu "implementarea planului european anticriza inaintea "viitoarelor alegeri", a precizat comunicatul, adaugand ca Samaras si Papandreou vor avea noi discutii luni pentru a desemna un nou prim-ministru si a stabili componenta Guvernului, potrivit MEDIAFAX.

  • Viitorul premier ar putea fi economistul Lucas Papademos

Viitorul premier grec ar putea fi fostul vicepresedinte al BCE, economistul grec Lucas Papademos, afirma liderul formatiunii de extrema-dreapta elene Laos, fixand trei conditii pentru a participa la guvernul de uniune nationala.

"Am putea spune habemus Papademos ("avem un Papademos", dupa formula latina folosita la desemnarea papilor), dar inca nu este cazul", a declarat Georges Karatzaféris, dupa o intrevedere cu presedintele tarii, Carolos Papoulias.

Karatzaferis a fixat trei conditii pentru participarea la viitorul Cabinet: incetarea reducerilor salariale si ale pensiilor, nicio pierdere a suveranitatii nationale si suspendarea privatizarilor.

Laos (Miscarea ortodoxa populara) a sustinut planul european de sustinere financiara a Greciei in mai 2010.

  • Alegeri anticipate, la 19 februarie

Cele doua partide politice principale din Grecia, care au ajuns duminica seara la un acord politic pentru a forma un Guvern de unitate nationala, au convenit ca 19 februarie este data cea mai potrivita pentru organizarea alegerilor anticipate.
Citeste si:
Ciolacu, despre alegerile anticipate: „Vor fi dacă această coaliție...
Ciolacu, despre alegerile...

In cadrul unei intalniri care a avut loc in paralel cu cea a celor doi lideri de partid Giorgios Papandreou si Antonis Samaras, doua delegatii din cadrul Pasok (socialisti) si Noua Democratie (dreapta) au convenit ca "data cea mai potrivita pentru alegerile" anticipate este "19 februarie".

Noul Guvern grec va conduce tara pana la alegerile anticipate care vor avea lor imediat dupa implementarea prevederilor acordului privind reducerea datoriei Greciei, incheiat de liderii zonei euro la Bruxelles, la sfarsitul lui octombrie, anunta un comunicat al presedintiei elene, citat de AFP.

"In cursul reuniunii, s-a convenit formarea unui nou Guvern cu scopul de a conduce tara la alegeri imediat dupa implementarea deciziilor de la 26 octombrie", adica acordul de reducere a datoriei Greciei, incheiat de liderii zonei euro la Bruxelles, potrivit comunicatului.

Citeste si:
Premierul Greciei a demisionat
Premierul Greciei a demisionat

Acordul politic intervenit intre Papandreou si rivalul sau de dreapta lanseaza un semnal europenilor, care asteapta de la Atena un angajament clar privind planul european de reducere a datoriei si politica de austeritate pe care acesta o impune, evitand in acelasi timp un vid de putere. Papandreou nu a demisionat oficial pana in acest moment.

In cazul in care nu vor interveni alte schimbari, Grecia va fi reprezentata luni la reuniunea Eurogrupului de actualul ministru de Finante si vicepremier Evangelos Venizelos, responsabil cu negocierile de la jumatatea lui iunie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.