Numerosi juristi, istorici, filosofi si editori solicita aplicarea unui "marcaj" cu caracter universal si lamuritor, la fel ca pentru tigarete si alcool, care sa insoteasca difuzarea volumului "Mein Kampf" de Adolf Hitler, ce va intra in domeniul public incepand din 2016.

  • Carte ce promoveaza ideologia nazista si ura rasiala

Desi aceasta carte, care promoveaza ideologia nazista si ura rasiala, este interzisa in Germania si in Austria, si doar landul Bavaria (unde se afla ultima resedinta cunoscuta a lui Hitler) este proprietarul drepturilor, volumul circula in numeroase regiuni ale lumii si este difuzat frecvent pe internet. Situatia lui editoriala difera de la o tara la alta, relateaza AFP.

"Intrarea lui in domeniul public, incepand din 1 ianuarie 2016, la 70 de ani de la moartea autorului, risca sa impulsioneze difuzarea lui si ar fi poate timpul sa fie implementat un instrument universal de lectura", afirma Philippe Coen, juristul aflat la originea acestei propuneri, alaturi de alti profesionisti - in principal istorici, juristi si fosti diplomati europeni, precum fostul ministru de Externe spaniol Ana Palacio, potrivit MEDIAFAX.

Acesti experti au infiintat asociatia "Initiativa pentru prevenirea urii".

  • Marcaj special pe fiecare editie

Philippe Coen concepe acest "instrument" nu ca pe o cenzura, ci ca "un marcaj" universal, ce va fi aplicat pe fiecare editie tiparita (cum se procedeaza deja in Franta, inca din anul 1979), dar si pe cartile in format electronic si pe site-urile care posteaza texte sau extrase, la fel cum se procedeaza pentru "filme, programe TV, jocuri video, muzica, alcool si tigarete", dar pe baza "voluntariatului".

  • Japonia: Bestseller manga in 2009

Desi cifrele care precizeaza gradul de difuzare a cartii lui Hitler lipsesc, in Japonia, afirma Coen, acest volum a devenit un bestseller manga in 2009. "S-a raspandit in lumea araba, in Iran, in India si in Liban si se estimeaza ca volumul s-a vandut in 100.000 de exemplare in Franta, dupa anul 1945", a adaugat el.
Citeste si:
Andreea Tonciu, reacție neașteptată când a fost întrebată dacă a...
Andreea Tonciu, reacție...

"Mein Kampf", vandut in 12 milioane de copii in Germania intre anii 1923 si 1945, unde este interzis in prezent, este in schimb autorizat in Statele Unite si in Marea Britanie, in numele libertatii de exprimare si face parte din lecturile care l-au inspirat pe Anders Behring Breivik, autorul atentatelor ucigase din 22 iulie din Norvegia.

Philippe Coen a lansat un site special creat pentru acest subiect (www.hateprevention.org), ce contine lista persoanelor care sprijina propunerea sa, dar si lista participantilor la un forum public ce va fi organizat la Paris pe 11 octombrie, in prezenta a numerosi specialisti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.