Refuzul de a admite Romania si Bulgaria in Spatiul Schengen nu are un impact practic important asupra majoritatii cetatenilor celor doua tari, dar reprezinta o lovitura politica pentru guvernele de la Bucuresti si Sofia.

  • "Tari de categoria a doua"

"Refuzul de a admite Romania si Bulgaria va avea un impact practic redus sau chiar inexistent pentru majoritatea cetatenilor celor doua tari, care pot calatori fara dificultati in Uniunea Europeana, dar reprezinta o lovitura politica pentru cele doua guverne, care sunt sensibile in privinta considerarii lor drept tari de categoria a doua", comenteaza ziarul american New York Times, in editia sa online.

Disputele publice privind imigratia in Europa incep sa slabeasca sprijinul pentru Spatiul Schengen chiar si in tari care fac deja parte din zona de libera circulatie. "Danemarca a anuntat ca intentioneaza sa reia controlul pasapoartelor la granita, iar refugiatii care au plecat din nordul Africii au provocat o disputa intre Franta si Italia", adauga ziarul.

  • Imigratia din sud

"Preocupata de temerile privind intensificarea imigratiei dinspre sud, Uniunea Europeana le-a spus celor mai noi membri ai sai, Romania si Bulgaria, ca vor mai avea de asteptat" inainte de aderarea la Schengen, apreciaza New York Times.

Romania si Bulgaria afirma ca au indeplinit standardele tehnice necesare pentru aderarea la Schengen, insa Finlanda si Olanda au apreciat ca acestea nu sunt suficiente. Cele doua tari intentioneaza sa readuca subiectul in discutia summitului UE din octombrie, insa modificarea deciziei este putin probabila inaintea publicarii, in februarie, a urmatorului raport privind progresele realizate de Romania si Bulgaria.

Miscare inteligenta? Votul privind aderarea Romaniei la Schengen a fost amanat


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.