Publicatia germana Spiegel comenteaza ca Romania se centreaza acum pe propriile resurse de aur, cele mai mari din Europa, decat pe intrarea in Zona Euro, de care este inca departe.

Romania mai are inca multi ani in care sa invete lectii fiscale inainte de a putea sa se alature Zonei Euro. De fapt, nu a fost inca inclusa in Mecanismul European al Ratelor de Schimb, un pas pregatitor pentru introducerea monedei euro, arata publicatia germana Spiegel.

Dar, cum moneda euro se lupta cu actuala criza a datoriilor, iar investitorii sunt ingrijorati de evolutia dolarului american - tara poate ca a gasit ceva mai bun: aurul. Pretul aurului a atins un nivel record de 1.900 dolari uncia, iar Romania are cele mai mari rezerve de aur si argint din intreaga Europa. [Un nou record pentru aur]

"Este in interesul Romania ca mineritul de aur sa inceapa cat mai rapid posibil", a declarat presedintele roman Traian Basescu, saptamana trecuta. Luni, el a adaugat ca "orice tara care dispune de resurse trebuie sa le foloseasca". [Basescu da unda verde proiectului minier Rosia Montana]

Ziarul prezinta cele doua fete ale proiectului. Pe de o parte, sunt vocile ingrijorate de efectele pe care exploatarea aurului le va avea asupra mediului si asupra locuitorilor din Rosia Montana. Pe de alta parte, proiectul ofera noi posibilitati pentru oamenii fara locuri de munca. Minerii care locuiesc in zona au spus ca vor sa lucreze si au facut chiar si o demonstratie luni in timpul careia au cerut locuri de munca. “Ca multe zone rurale in Romania, Rosia Montana ofera putine locuri de munca”, au comentat jurnalistii de la Spiegel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.