Numerosi oficiali, ambasadori si simpli cetateni s-au reunit sambata la monumentului lui Stefan cel Mare din Chisinau pentru a sarbatori implinirea a 20 de ani de la independenta R .Moldova fata de Moscova.

"In urma cu 20 de ani, pe ruinele unui vast imperiu a aparut un stat nou - Republica Moldova, cel care pe drept ne apartine, in care traim acum liberi, ne educam copiii si dam lumii semnalul clar ca ne-am inscris intr-un sistem civilizat, bazat pe democratie si ordine mondiala", a declarat prim-ministrul Vlad Filat, potrivit MEDIAFAX.

Primarul general al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, le-a urat "La multi ani!" tuturor cetatenilor moldoveni "de ziua de nastere a Republicii Moldova". "Fiecare cetatean al acestui stat, fie ca este in tara sau in afara, trebuie sa se simta mandru ca este parte a Republicii Moldova. Pentru ca asa, dupa cum spunea Stefan cel Mare, Moldova nu este a mea sau a altcuiva, ci este a urmasilor, urmasilor nostri", a declarat primarul.

La eveniment au participat reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Chisinau - ambasadorii Rusiei, Ucrainei, Romaniei. Ambasadorul Romaniei, Marius Lazurca, a declarat ca ziua de 27 august este un semn de redesteptare nationala. "Este un semn de renastere nationala a tuturor romanilor din stanga Prutului. Este un proces care a stabilit limba romana ca limba de stat, care a stabilit grafia latina, care a stabilit drapelul national", a spus ambasadorul roman.

Independenta, suveranitatea, renasterea nationala, tricolorul, grafia latina, entitatea nationala sunt sintagmele care ar trebui sa caracterizeze statul Republica Moldova, a declarat, la randul sau, primul presedinte al Parlamentului Republicii Moldova independente, Alexandru Mosanu.

Cel de-al treilea presedinte al Republicii Moldova, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a venit sa depuna flori insotit de conducerea partidului. "Am fost invitat sa depun flori impreuna cu primii doi presedinti, insa am preferat sa merg cu partidul. Ei sunt singuri, nu au partid, nu au nici sustinatori, nici admiratori, nimic. De asta au si mers impreuna, in doi", a spus Vladimir Voronin. Acesta a declarat ca prefera sa mearga acasa, decat sa stea la parada organizata cu aceasta ocazie. "Republica Moldova este un stat neutru si nu avem de cine ne teme ca sa avem nevoie de parada. Daca vom solutiona problema integrarii tarii, nu va fi nevoie nici de armata", a spus liderul PCRM.

Citeste si:
R. Moldova: Biroul pentru Reintegrare declara nul si neavenit decretul
R. Moldova: Biroul pentru...

"Independenta Republicii Moldova a oferit prilejul de a ne urma propriul destin, de a stabili vectorul dezvoltarii acestei tari in conditii de libertate si democratie. Ziua Independentei este cel mai potrivit prilej pentru a reitera valorile care ne unesc pe noi, moldovenii, ca cetateni ai acestei tari: dragostea pentru tara, pentru traditiile noastre si respectul pentru identitatea noastra, libertatea si demnitatea cetateanului, increderea in victoria democratiei, vointa de a merge pe calea progresului spre viitorul frumos pe care cu certitudine il meritam. Credem in aceste valori, dar si constientizam pe deplin ca numai respectandu-le vom deveni mai prosperi, a declarat presedintele interimar, Marian Lupu, in deschiderea paradei militare de Ziua Independentei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.